Камионетот од идината на Тесла е брутален ѕвер со неверојатни спецификации

Која е следната голема работа за електричните возила? Веројатно камионетите. Форд го прави тоа како и стартапите како Ривијан.

Но, Илон Маск не сака да биде надминат и затоа го откри најновиот камионет од иднината наречен. Можеби дури и премногу различно, во зависност од тоа како ќе изгледа кога на крајот ќе влезе во производство.

Маск сака да е драматичен така што тој изјави дека камионетот е подобар од Ford F-150, го надминува перформансот на Porsche 911, буквално е блиндиран и идеално цента за него почнува под 50.000 долари. Тој е исто така „службен камионет на Марс“. Овој човек е познат по многу работи, но скромноста не е една од нив.

Илон имал мал испад кога рекол дека стаклото е отпорно на удари, но во демонстрацијата истото се скршило, а тој рекол: „Ќе го поправиме ова во производство.“

Како и да е, тука се наводните спецификации: влечна сила од 6.350 кг, носивост од 1600 кг, три опсези, адаптивна воздушна суспензија и основна цена од 39.900 американски долари за погон на задните тркала единечна моторна верзија. Се вели дека верзијата со максимален опсег, со погон на сите тркала и три електрични мотори, е 69.900 долари.

Производството се вели дека доаѓа кон крајот на 2021 година, а три-моторната верзија ќе се случува во 2022 година, според Маск.