Канје Вест вели дека ќе гради „Нов град на иднината“ на Хаити

Канје Вест изјави дека гради „нов град на иднината“ на Хаити по состанокот со претседателот на земјата минатиот месец. Вест за прв пат разговараше за неговиот нов развој за време на неодамнешното интервју во емисијата „The Joe Rogan Experience“ каде објасни дека патувал на Хаити со Шервин Пишевар, иранско-американски капиталист и ран инвеститор во „Убер“.

Раперот и претседателски кандидат тврди дека за време на посетата претседателот Џовене Моисе им дал на него и на Пишевар „остров за да се развие и да се направи град од иднината.“

Вест се обиде да објасни како тој и неговиот деловен партнер планираат да го направат земјиштето во корист на неговите жители, велејќи: „Ние ќе ги натераме земјоделците и луѓето што живеат таму да земат процент, да ја преземат сопственоста врз земјиштето што го имаат сега, така што кога ќе се зголеми вредноста, сите да имаат придобивки од тоа… тоа е идејата.“

Обемот на односите со владата на Хаити останува нејасен но претседателскиот кандидат покажа дека е заинтересиран за создавање нови градови некое време како дел од иницијативата на неговата компанија „Yeezy“ од фарма до маса. Вест веќе поседува и планира да развие имот во Атланта и Вајоминг.