Каракалпакстан: Прошетка низ земјата за која не знаевте дека постои

Каракалпакстан е автономна република во Узбекистан. Таа го покрива западниот дел од земјата и нивниот главен град е Нукус. Таму живеат повеќе од 1 милион луѓе, кои потекнуваат од пастири и рибари кои првпат се спомнуваат во 16-тиот век. Нивното име значи „Црни шешири“. малку луѓе ќе беа свесни дека ова место постои да не беше Јутуберот Daily Bald. Тој одлучи да го посети местото и да ни ја пренесе приказната.

„Слушнав дека има автономна област во Узбекистан, наречена Каракалпакстан, која има свој јазик и историја и бев заинтригиран да видам што е тоа. Излезе дека имало најпријателски луѓе што некогаш би можеле да посакате да ги сретнете и исто така прилично кул напуштени бродови. Придружете ми се на патот од главниот град Нукус до Аралското Море додека ги среќаваме луѓето Црни шешири.“, вели тој.