Карантинот ѝ предизвика криза на идентитет и на страчката, која веќе не знае што „зборува“

Гејси Фернан е млада земјоделка од Нов Јужен Велс која веќе некој период е сведок на необичен феномен. На нивната семејна фарма постојано доаѓа една страчка, на која ѝ го дале името Морти.

Но, Морти не е обична страчка. Тој мисли дека е петел и постојано испушта такви звуци. Грејси вели: „Ние поседуваме многу петли, кокошки и други птици, така што тој секогаш имитира најдобро што може“.

Научно е докажано дека смеењето го продолжува животот. На каналот Смешни видеа секојдневно се објавуваат по повеќе вакви „продолжувачи на животот“. Токму затоа и постои Мотика, да ве насмее и да ви го разубави секој ден од животот.