Ќе ве изненади што сѐ спаѓа под ултра-обработена храна! Погодете што е заедничко на СИТЕ овие намирници?
Првото нешто што треба да се каже е дека огромното мнозинство на ултра-преработена храна (UPF) содржи високи нивоа на шеќер – и додавањето шеќер на речиси сè ве тера да сакате да јадете повеќе од него.
Шеќерот, заедно со солта, е адитивот кој најверојатно го поттикнува апетитот. Затоа ќе ги најдете и двата адитиви, во значителни количини, во речиси целата ултра-обработена храна.

Ултра-преработената храна има долга научна дефиниција, но може да се сведе на ова: ако е завиткана во пластика и има барем една состојка што обично не ја наоѓате во кујната, тоа е ултра-преработено.
Голем дел од тоа ќе ви биде познато како „нездрава храна“, но има и многу органски, „етички“ ултра-преработени храни со слободен опсег. Ова често ќе се промовира како здраво, хранливо, еколошки или корисно за губење на тежината. Дури и поголемиот дел од лебот е ултра-обработен, затоа бидете внимателни.

Исто така, речиси секогаш некоја храна е квалификува за ултра-преработена ако содржи палмино масло. Околу три четвртини од палминото масло произведено на планетата е ултра-обработено (и се користи во храна како што е намазот Нутела.
Истото важи и за повеќето други масла во кујнскиот шкаф. Освен ако на етикетата не пишува дека е „девствено“, вашето сончогледово, маслиново или масло од репка е рафинирано, избелено и дезодорирано.

Ајде да земеме една UPF супстанција по случаен избор – карбоксиметилцелулоза (целулозна гума). Исто така познат како E466, тоа е полимер направен од алкализирани растителни шеќери со хемиски процес кој користи хлорооцетна киселина. Ќе го сретнете во многу производи, како што се Млекото, сладоледот, милкшејковите, кафиња со вкус. Исто така се става и во дезедоранси и во одредени капки за очи.

Значи, еве уште една мисла. Ако се прашувате дали нешто што ќе го јадете е ултра-преработено, само проверете дали има некои заеднички состојки со вашиот дезодоранс или капки за очи.
Па можеме да заклучиме дека не треба да бегаме од животот кој го живееле нашите баба и дедо, дека месењето леб е света работа и треба да се купуваат произоводи од пазар и да се фатиме за готвење.
Иако можеби ќе се сведе на тоа дека најдобро е самите да одгледуваме?
Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Dobro i sega sto da pravime koga najcesto vakva hrana pravat? Da ja smenime vlasta, so koja partija.
Коментирај анонимно