Кинескиот облакодер за свињи: Како една 26-катна фарма произведува 1,2 милиони животни годишно
На југот на Кина, во покраината Хубеи, се издига необичен облакодер – но тука не живеат луѓе, туку… свињи. Ова е најголемата вертикална фарма во светот, каде што технологијата од 21 век го претвори традиционалното сточарство во високотехнолошка индустрија. Комплексот секоја година произведува 1,2 милиони свињи – исто колку што е населението на Санкт Петербург, но во килограми месо. Зошто Кина гради вакви џиновски фарми и што значи тоа за иднината на храната?
Содржина:
Како функционира градот за свињи?
Се работи за две згради од по 26 ката – високи колку Статуата на слободата – со десетици илјади свињи сместени во хуманитарно дизајнирани штали, поделени според возраст и тежина.
• Автоматизирани транспортери доставуваат прецизно одмерена храна до секое животно.
• Лифтови за свињи ги пренесуваат животните меѓу катовите.
• Вештачката интелигенција следи дали прасињата добиваат доволно храна, па дури им дава и персонализирани додатоци.
• Централната контрола раководи со температурата, вентилацијата, па дури и пушта релаксирачка музика.
• Ова е свињарство како на научнофантастичен филм – стерилно, автоматизирано и ефикасно.
Ѓубриво = Енергија: економија во затворен круг
Секојдневно, фармата произведува 500 тони ѓубриво. Но наместо смрдеа – овде се произведува енергија:
• Отпадот оди во постројки за биогас, каде што се извлекува метан.
• Метанот напојува термоцентрала, што ги задоволува сите енергетски потреби на фармата.
• Остатокот се претвора во органско ѓубриво, кое повторно се користи.
Овој систем штеди околу 2 милиони долари годишно на енергија – и е многу поеколошки отколку класичните фарми.
Силиконски свињи: луѓе, роботи и невронски мрежи
И покрај високото ниво на автоматизација, фармата вработува околу 800 луѓе:
• Оператори на дронови следат како се движат и се однесуваат животните.
• Ветеринари со AR очила го следат здравјето на секоја свиња.
• Инженери сервисираат над 3000 IoT сензори.
Најважниот „работник“ е невронска мрежа која може да предвиди епидемии недела пред да се појават првите симптоми.
Проектот вреди 550 милиони долари, со период на отплата од 7 години. До 2030, Кина планира изградба на уште 10 вакви комплекси – кои би задоволиле 15% од домашната побарувачка за свинско.
Но, останува прашањето: дали е ова етички?
Треба 1,422,591,000 население (проценка за 2024 година) да се нахрани!
Што е разликата, па да е етички или не.
И во класични хоризонтални фарми и во овие вертикални крајниот резултат е ист.
Похумано ли се добива свинското месо на трпезите во хоризонталните фарми … !
тие свињи ако не завршат на трпезите пак ќе завршат со својот живот.
Човекот ја има добиено, или стекнато привилегијата да одлучува за животот или смрта на останатиот жив свет.
Етички или не, така функционира животот на нашата планета Земја.
Коментирај анонимно