Класичниот рецепт за пилешко во тава е совршен семеен оброк – се подготвува за 10 минути
Во срцето на зимата, кога студот притиска и сите посакуваат нешто топло и заситно, класичната тава од пилешко е вистинскиот избор што ќе ја збогати секоја семејна трпеза.

Содржина:
Ви требаат само 10 минути за подготовка и 2 часа печење за совршена тава од пилешко за четири лица
Оваа тава се подготвува за рекордни десет минути, а печењето трае два часа на 180°C. Доволно е за четири оброци, совршено за целото семејство и разжујување во топлината дома. Почнете со загревање на рерната на 180°C, што ќе овозможи подготвеност додека ја правите брзата подготовка.

Сите состојки што ви се потребни за вкусната тава од пилешко
Состојки:
• 1 пакување пилешки копанчиња и батачиња
• 1 голем кромид
• 3 стебла целер
• 350 g млади компирчиња
• 150 g моркови, измиени
• 1 коцка пилешка супа
• 3 чешниња лук
• Малку сончогледово масло
• 1 лажичка сушена мајчина душица
• 450 ml вода
• Сол и црн бибер

Начин на подготовка
Почнете со загревање на рерната на околу 180°C. За подготовка на пилешкото, ставете малку сончогледово масло во тава и додадете ги парчињата пилешко. Пржете ги копанчињата и батачињата додека да почнат да поруменуваат, за да бидат сигурно зготвени пред да ги ставите во садот.
Кога ќе бидат готови, префрлете ги пилешките парчиња во голем и длабок сад. Ова ќе обезбеди доволно простор за голема количина зеленчук и месо, без ризик од преливање.
Потоа преминете на зеленчукот — излупете и исечкајте го кромидот; не мора да биде ситен, и груба сечка е сосема во ред. Потоа насечкајте го целерот на мали парчиња и додадете ги и кромидот и целерот во тавата да се запржат малку пред да ги ставите во касеролот.
Потоа е ред на лукот — излупете го и исечкајте го ситно за да нема големи парчиња што би го надвладале вкусот на јадењето. Додадете го кај пилешкото, па ставете ги и компирчињата и морковите.
За подготовка на сосот, прелијте вода за да добиете дополнителна влажност и вкус за месото и зеленчукот. Потоа додадете ја мајчината душица, коцката супа и зачинете со сол и бибер.
Кога сè ќе биде направено, поклопете го садот и ставете го во рерна. Супермаркетот препорачува, за најгуст сос, пилешкото да се пече два часа.


Коментирај анонимно