Клинички тестови за третман на коронавирусот ќе започнат од наредната недела, благодарение на британските научници

Бидејќи глобалните случаи на коронавирус се зголемуваат на повеќе од 200.000, научниците ширум светот работат очајно за да пронајдат вакцина. Сега, тим на научници од Универзитетот во Саутемптон се приклучија на трката. Тие веруваат дека инхалацискиот лек наречен SNG001, кој може да им помогне на оние со хронично заболување на белите дробови да изберат вируси, може да го стори истото за „Ковид-19“.

Тековниот третман има за цел да ги ублажи симптомите додека вашето тело се бори против болеста, а советите од NHS велат дека луѓето треба да земаат парацетамол за да ги ублажат симптомите, освен ако не им било кажано од лекарите да не го прават тоа.

Истражувачите со седиште во Саутемптон наскоро ќе започнат со клинички испитувања со SNG001 од следната недела. Тој бил развиен за да се спречи сериозно заболување на долниот респираторен тракт предизвикано од инфекции од настинка и грип кога се шират во белите дробови.

Клиничките испитувања од фаза II кај пациенти со астматици претходно покажале дека лекот добро се толерира, ја подобрува антивирусната одбрана на белите дробови и ја подобрува функцијата на белите дробови за време на настинка или инфекција во случај на грип.

Тестирањето предводено од Том Вилкинсон, професор по респираторна медицина на факултет за медицина и консултант за респираторна медицина на Универзитетската болница Саутемптон – ќе вклучува 100 пациенти во Саутемптон и до десет други болници.

Професорот Вилкинсон изјави за „Дејли експрес“: „Науката дефинитивно се надополнува. Учиме многу за пандемијата секој ден. Но, затоа треба да ја направиме оваа студија, за да разбереме дали лекот функционира.“

Учесниците ќе ја добијат тековната нега за Ковид-19, притоа вдишувајќи плацебо или специјална формулација на природно присутните антивирусни протеини интерферон бета 1а (ИФН-бета), во период од 14 дена. Тестирањето ќе биде спроведен со Синаирген, компанија за развој на лекови, основана од професорите на Универзитетот во Саутемптон, Стивен Холгат, Дона Дејвис и Ратко Ѓукановиќ.