Кој кршел рака или нога, знае какво чудо е новиот „гипс кој дише“, со кој нема повеќе неподносливо чешање

Повеќето луѓе спаѓаат во една од двете категории. Оние од нас кои имаат кревки коски кои се чини дека кршат нешто секој пат кога ќе имаме мала несреќа и оние од нас кои се чини дека имаат коски од челик и отскокнуваат од секоја непријатна несреќа. Сепак, како што некои од нас знаат, кршењето рака или нога е ужасно искуство. Поради постојаната болка, како и непријатноста од тоа да мора да носите гипс.

Група инженери со седиште во Чикаго решија да им го олеснат животот на луѓето со скршеници така што креираа нов вид на гипс. Тој дури е и водоотпорен што значи дека никој нема да има потреба да се тушира со кеса. Стартапот во Чикаго, наречен Cast21, ги разгледуваше проблемите со гипсот и решија да се справат со нив.

Џејсон Тратнер, инженер за биомедицински дизајн Ешли Мој и електо-инженер Џастин Брукс, сите од универзитетот во Илиноис, излегоа со дишечки, похигиенски, водоотпорен материјал што може да се вклопи во околу 10 минути, користејќи течна смола која се стврднува и ја поставува коска на место.

 

Ron Delhaye Studios