Која е жената која го открила првиот коронавирус во 1964? Го напуштила училиштето на 16 години!?

Иако COVID-19 е нов вирус, тој е предизвикан од човечки коронавирус, кој првпат бил идентификуван во 1964 година, децении пред оваа сегашна состојба. Жената која го открила, Џун Алмеида, родена во 1930 година, е доказ дека вашиот пат во животот не е нужно опеделен или ограничен кога имате 16 години.

Откако го напуштила училиштето на 16 години, без многу формално образование Џун почнала да рбаоти како лабораториски техничар од областа на хистопатологијата во Кралскиот Инфектар во Глазгов. Оттаму, нејзината кариера ескалираше во извонредни височини, при што Џун на крајот стана светски познат виролог.

Џун, кој пораснала како ќерка на возач на автобус во северо-источниот дел на Глазгов, се преселила потоа во Лондон, каде продолжила да работи во хистопатологија во болницата „Св.Бартоломеј“, според британскиот медицински журнал. Откако се венчала со венецуелскиот уметник Енрикес Алмеида во 1954 година, парот емигрирал во Канада, каде во јуни се вработил како електронски микроскопски техничар во Институтот за рак Онтарио во Торонто.

И покрај нејзиниот недостаток на формални дипломи, извонредните научни таленти во Џун наскоро станале очигледни. Таа дури и била убедена да се врати во Лондон и да работи во болницата „Свети Томас“, истата болница каде што неодамна беше лекуван Борис Џонсон за вирусот.

Таму Џун соработувала со о д-р Дејвид Тирел кој приучувал брисеви од волонтери за неговото истражување поврзано со обичната настинка. Неговиот тим открил дека можат да растат неколку вообичаени вируси поврзани со настинката, но не сите.

Еден посебен примерок – познат како B814 – бил земен во 1960 година од назален брис на ученик во интернат од Сари. Тимот открил дека вообичаените симптоми на настинка можат да бидат пренесени на нивните волонтери. Сепак, не може да се одгледува во рутинска култура на клетки. Д-р Тирел не можел сам да сфати што се случува па ги дал примероците на Џун да ги разгледа под електронски микроскоп.

Џун ги видела честичките од вирусот во примероците и ги опишала како слични на – но не баш исто како вирусот на грип. Во овој момент, Џун го идентификувала она што ќе стане познато како првиот човечки коронавирус, именуван како таков заради „ореолот“ или „круната“ што може да се забележат во фотографиите од вирусот.

Џун наводно видела такви честички претходно кај глувци со хепатитис и заразен бронхитис кај кокошките. Откритието на Џун било првично одбиено затоа што сметале дека се само лошо направени примероци од обичен грип. Ова суштинско ново откритие на крајот беше напишано во британскиот медицински журнал во 1965 година.

Џун починала во 2007 година на 77-годишна возраст. Во пресрет на епидемијата, се појави излевање на обновен интерес и благодарност за нејзината пионерска работа.