Кога треба, а кога НЕ треба да користите талог од кафе во градината

Кафето е толку навлезено во модерната култура што луѓето создаваат околу 15 милиони тони талог од кафе секоја година. Како такви, луѓето со години се обидуваат да сфатат што да прават со тие остатоци.

Една од најчестите употреби е тоа што можете да користите во вашата градина. Но има ситуации кога тоа не е добра идеја.

 

Што всушност има во талогот од кафе?

Да почнеме со она што го има во талогот од кафе. Самото кафе е зрно, а сите зрна се по природа фиксатори на азот, што значи дека тие произведуваат достапен азот за почвата. Освен протеинот во зрното, има и масло, липиди, триглицериди, масни киселини, целулоза и шеќери. Згора на тоа, процесот на подготовка може да додаде лигнин (органски полимер), феноли (ароматични) и етерични масла, од кои ниту едно не е проблематично во градината и всушност може да биде антиоксидативно. Постојат три органски тела кои можат да ги разградат и да ги искористат сите тие соединенија во градината: габи, бактерии во почвата и дождовни црви.

Градинарски митови за употребата на талогот од кафе

Мит 1: Талогот од кафе ќе ја закисели почвата

За да го уништите првиот мит за кафето и вашата градина, ако го додадете во почвата околу боровинки, хидрогени и азалии, нема да создадете кисела средина во која уживаат тие видови растенија.

Зрната од кафе создаваат кисел пијалок, што не е добро за вашата градина затоа што сакате вашата почва да биде блиску до неутрална pH вредност. Сепак, искористениот талог од кафе е всушност блиску до неутрална pH вредност. Тоа е затоа што поголемиот дел од азот го нема, оставајќи речиси 1:1 сооднос на јаглерод и азот. Наместо талог од кафе, користете ѓубриво направено за овие растенија за да помогне во закиселувањето на почвата.

Мит 2: Талогот од кафе треба да се користи како антимикробно средство

Друг вообичаен совет за градинарството околу кафето е дека талогот од кафе може да помогне во спречување на патогени во вашата градина, како габи и вируси. Има малку вистина во ова, но тоа е меч со две острици.

Доказите покажуваат дека талогот од кафе може да обезбеди мала антибактериска и антимикробна корист во почвата, но дека овие резултати се променливи, што има смисла, бидејќи има толку многу видови кафе и многу зависи од процесот на варење и печење. Запомнете, сепак, дека сите микроби не се лоши – и всушност, добрите микроби како микориза (габични структури) се она што ја одржува вашата градина да напредува. Талогот од кафе нема да направи разлика.

 

Мит 3: Талогот од кафе прави добра прекривка

Конечно, на идејата дека талогот од кафе прави одлична прекривка. Д-р Линда Чалкер-Скот е цитирана во текст од Универзитетот на Аризона Кооперативна Екстензија, каде што вели дека талогот од кафе е толку ситно смелен, што кога ќе се остави на почвата во големи количини, може да го спречи протокот на воздух и продирањето на други елементи, што е штетно за градината.

Кафето има и некои дополнителни недостатоци, вклучувајќи го и кофеинот, кој може да го забави растот на растенијата. Иако содржи калиум, фосфор, калциум, магнезиум и многу мали количини на железо, бакар, манган и цинк, достапната количина на секој од овие елементи е толку мала што е незначителна за градината. Како и обично со градинарските митови, иако има мали вистини во секој мит, реалноста е дека постојат производи кои ќе ја постигнат целта многу поефикасно. Во овој случај, тоа е градинарското ѓубриво.

 

Како и да е, кафето навистина ветува како убиец дождовни полжави

Очигледно, единственото нешто што може да го направи талогот од кафе е помош при контрола на полжавите. Научник за почва по име Линда Бруер известува дека истражувањето докажало дека многу благ чај со вода истурена во градината може драматично да ја намали популацијата на голи полжави.

Таа препорачува да подготвите раствор од еден дел вода до два дела силно сварено кафе, а потоа да ја натопите почвата со него. Можете да го користите и како спреј за листови ако имате голи полжави кои се хранат со вашиот зеленчук, како зелка. Во тој случај, искористете девет делови вода на еден дел сварено кафе и испрскајте го. При овие ниски концентрации, киселоста се ублажува, па затоа не треба да биде проблем, но вакво решение секогаш треба да пробате на мала површина, на облачен ден, пред да го нанесете на целата градина.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *