Која боја се овие јагоди? Внимавајте, не треба да им верувате на вашите очи

Дали сакате да започнувате расправии? Да се опуштите со предизвикување сеопфатна војна на интернет? Па тогаш ќе ја обожавате оваа загатка, која е подобра од од оној сино/златен фустан кој не мачеше пред неколку години.

Така е, има уште една слика во градот што сигурно ќе започне жестока дискусија или две. Овој пат тоа се еден куп јагоди кои изгледаат црвено – и секако треба да бидат црвени – но не се.

Ако сè што можете да видите е црвена или било каква бледа нијанса на црвена, тогаш не сте сами. Сликата е оптичка илузија создадена од Акијоши Китаока, професор по психологија на универзитетот Ритсумеикан во Осака, Јапонија.

Бојата на сликата погоре не е црвена, туку е зелено-сивкаста боја кога се проверува поблиску во софтвер како Adobe Photoshop или Microsoft Paint.

На сликата воопшто нема црвени пиксели, а феноменот може да се објасни со постојаноста на бојата која е слична на техниката што се користеше за да се измамат луѓето со проклетиот фустан пред неколку години. За да ја разберете постојаноста на бојата, мора да разберете дека предметите всушност немаат бои и наместо тоа бојата е производ на перцепцијата на секоја личност.

Бевил Конвеј, експерт за визуелна перцепција од Националниот институт за очи објаснува: „Вашиот мозок вели: „Изворот на светлина под кој ги гледам овие јагоди има некоја сина компонента, па зато ќе го одземам автоматски од секој пиксел.“ И кога ќе земете сиви пиксели и ќе ја одземете оваа сина пристрасност, завршувате со црвена боја.“