Која е најголемата трагедија во Виетнам? Тоа што не можете да го јадете овој деликатес од ЦРВИ цела година. А, еве и зошто!
Во Виетнам постои сезонско јадење кое не се одредува според времето на зреење на овошјето и зеленчукот. Туку поради фактот дека масни црви може да се соберат само на есен.
Дали е вистина дека сите во Виетнам ги јадат? Не е точно, некои Виетнамци се повеќе ги европеизираат своите вкусови и се оддалечуваат од јадењата со црви, мачки и јадењето змии едноставно им е прескапо.
Но, традиционалното јадење со црви Chả rươi (ChoZuoi) не може да се префрли на полицата на историјата. Што можете да направите – вкусно е. Дали може да се испече било кој црв? Можно е, но нема да биде вкусно. Вкусни се само есенските „дебели“ песочни црви, палоло. Тие живеат само во Азија, затоа не го пробувајте ова дома.
Всушност, тие само велат дека се „печени црви“. Всушност, не се ни тие, туку нивните тестиси и јајца! За време на сезоната на парење, грбот на црвот почнува силно да расте, каде што се складира материјал за репродукција. На крајот, задниот дел од опашката паѓа и се крева на површината. И таму реката ги мие – и пловат со течението. Тогаш на луѓето им е многу лесно да ги соберат овие паднати опашки од црви полни со семе! Вкусно.
Со самите црви сè останува во ред, бидејќи тие можат неколку пати да израснат таква опашка – епитоција и да ја отфрлат заради репродукција. Значи, ова е делумно дури и хумано. Како да земете неоплодени јајца од кокошки.
Кога сè уште немаше наука, рибарите не ги разбираа моделите на репродукција на црви. Затоа, тие не можеа да го погодат времето на појавување на пловечките вкусни црви и се веруваше дека Бог му дал благослов на рибарот испраќајќи му толку вкусно задоволство покрај реката.
Затоа, омлетот со црви исто така се смета за добар знак, еден вид благослов. Секогаш го јадат во добро расположение.
Едноставно, црвите станаа толку скапи затоа што сите сакаат да ги пробаат, што земјоделците не ги разгалуваат своите деца со благословениот омлет. Се продава се за да се купи поедноставна храна – ориз, зеленчук. Црвите се варат и се печат во омлет. Доколку остане силниот вкус, можете да додадете уште малку кора од мандарина. За сиромашните луѓе и почетниците кои не се толку софистицирани гурмани, постои верзија на јадењето каде црвите се мешаат половина со свинско месо.
Коментирај анонимно