Колиба за поврзување со природата во Бразил

Овој проект, павилјон „прикачен“ на езерото, е дизајниран како простор за релаксација и размислување, интегриран со околниот пејсаж, овозможувајќи и на природата да биде во центарот на вниманието. Со оглед на тоа што просторот има за цел да ја нагласи околината, структурата е кревка и се состои од три едноставни компоненти: покрив, приватен простор за живеење и панели.

Предизвикот за завршување на проектот за помалку од 2 месеци во оддалечена област резултираше со избор на суви и еколошки градежни материјали како ламинирано дрво за покривот и метални столбови, што го намалува влијанието врз околината. Со цел да се интегрира пејзажот, дрвениот покрив функционира како пергола со потпорни греди и штици поставени во различни насоки за да му овозможат на сонцето да влезе и да создава различни сцени во текот на денот. Покривот беше поставен како таков за да се даде илузија дека структурата лебди на платото; локацијата е избрана токму така што структурата не излегува надвор од хоризонтот и е интегрирана во контекст на висината на пристапниот мост и природните кривини на теренот.

Структурата има заоблени рабови кои имитираат органска форма на езеро, а покриена е со огледала за да обезбеди континуитет на пејзажот, создавајќи илузија на невидливост. Флексибилна и отворена архитектура ја става природата во центарот на проектот, асимилирајќи ја и подобрувајќи ја постоечката средина. Панелите имаат шарени екрани кои го имитираат околниот пејзаж и може да се прилагодат за да го филтрираат сонцето во различни периоди од денот, создавајќи различни сцени и нудејќи им одмор на гостите. Покрај интегрирањето и подобрувањето на животната средина, овој проект овозможува истовремена директна интеракција со архитектурата и со природата.