Колиба за работа и опуштање во Финса

Проектот Lucia Smart Cabin, дизајниран од архитектонското биро Pirinen Salo Oy, беше имплементиран во 2019 година во селото Инари, провинција Лапонија, Финска. Минијатурната колиба, која може да се користи и за работа и за забава, е изградена на работ на шумата покрај реката и има прекрасен поглед на водениот пејзаж и зелената крајбрежна околина. Клиент на проектот е финската компанија за стакло Savon Lasituote Oy, чии производствени активности се рефлектираат во необичниот дизајн на Lucia Smart.

Колибата од 24 метри квадратни беше произведена во фабриката и доставена до локацијата во готова форма, а потоа во најкус можен рок беше поставена на претходно подготвена основа. Таа има челична конструкција, чија триаголна форма е насочена кон добивање на најповолни погледи на пејзажот. Врв на проектот се застаклените фасади и покривот, кои на објектот и даваат посебна експресивност. Покрај естетската привлечност, овој необичен дизајн има и практична функција: стаклената структура визуелно го проширува малиот внатрешен простор и во исто време обезбедува максимална природна светлина.

Огледалните целосно стаклени фасади повремено се прекинуваат со црните шевови на системот за застаклување sg и црната челична лента на подот. Огромната палета на огледални стаклени површини совршено се вклопуваат со околината и буквално ја раствораат кабината во живописниот пејзаж. Сјајните фасадни површини го создаваат потребното ниво на приватност, заштитувајќи ја приватноста на сопствениците на куќи, а во исто време нудат панорамски поглед на околниот пејзаж, овозможувајќи ви да се восхитувате на природата од внатрешноста на куќата. Од двете страни на куќата – пред главниот влез и на работ на водата, има отворени тераси со дрвени палуби, кои можат да се користат како дополнителни станбени површини во природата.