Колку долго Велигденските јајца се безбедни за јадење?

По неколку месеци со пониски цени, јајцата повторно поскапуваат, особено во периодот кога се користат за Велигден – за фарбање, готвење и традиционални обичаи. Со оглед на нивната моментална цена, многу е важно да не се трошат непотребно.
Ако фарбате Велигденски јајца и ги чувате во фрижидер како обични варени јајца, можете безбедно да ги консумирате до една недела, сè додека се користени прехранбено безбедни бои или прехранбени бои.

 

Колку долго Велигденските јајца се безбедни за јадење?

Совети за безбедно ракување со варени јајца:

• Чувајте ги варените јајца во фрижидер на температура од 4°C или пониска.
• Не ги оставате варените јајца на собна температура подолго од два часа.
• Секогаш враќајте ги јајцата во фрижидер веднаш по сервирање или по готвење.
• Варените јајца побрзо се расипуваат од свежите, бидејќи при варењето се губи природниот заштитен слој од лушпата.

 

Совети за безбедно ракување со варени јајца:

Совети за складирање на свежи и варени јајца:

• Свежите јајца можат да траат 3-5 недели во фрижидер.
• Малку изматени свежи јајца можат да се чуваат до 2 дена, белките до 4 дена, а жолчките до 2 дена.

Важно: Не се препорачува замрзнување на варени јајца (со или без лушпа), бидејќи текстурата значително се менува и јајцето станува непријатно за јадење.

Со почитување на овие совети, ќе можете да уживате во Велигденските јајца и по празникот, без страв од расипување или здравствени проблеми.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *