Колку е голем Тихиот Океан? Фасцинантни факти од кои ќе ви се сврти во главата

Тихиот океан е најголемиот и најдлабокиот океан на земјата. Зафаќа огромни 165,2 милиони квадратни километри од Америка до Азија, покривајќи 49,8 отсто од морето на Земјата. Тој воден џин е толку огромен што е тешко да се замисли колку.

Ако замислите дека сите делови од земјата се споени во една целина, огромното подрачје на големото тивко синило сепак би било поголемо. Најголемиот океан во светот своето име го должи на истражувачот Фердинанд Магелан, кој го нарекол така додека во 1520 година пловел по неговиот мирен дел. Но, Тихиот Океан не е ниту мирен ниту тивок. Во неговите длабочини и на површината сè врие од активност.

Многу сè уште не е целосно истражено, како што е Challenger Deep. Тој дел од Маријанскиот ров, кој се наоѓа во западниот дел на океанот источно од Филипините, бил откриен во 1951 година од британскиот истражувачки брод Челинџер, а длабочината од 11.033 метри подоцна била измерена од руски истражувачки брод со помош на сонарен систем.

Во 1960 година, американскиот екипаж достигна длабочина од 10.915 метри, што е речиси 2.100 метри повисоко од висината на Монт Еверест. Ровот Маријана е формиран на местото каде што Пацифичката плоча лежи во основата на Филипините, на околу сто километри западно од далечните острови по кои го добил името.

Тихиот океан е веројатно најстарото море на Земјата. Дали неговото длабинско дно припаѓа на подлабокиот дел од Земјината кора, односно сими, не може прецизно да се утврди поради дебелиот слој на седименти кои го покриваат морското дно.

Импресивните факти ни помагаат вистински да ја доживееме големината на Тихиот Океан.

Тихиот океан има неколку антиподи, или дијаметрално спротивни точки на површината на Земјата, и кога би замислиле линија што ги поврзува, таа би покривала половина од планетата.

Ако нурневме во Тихиот океан со подморница, на пример недалеку од Чиле, и дојдеме до неговото дно и направивме премин на другата страна на Земјата – сепак ќе бидеме во Тихиот Океан, поточно во близина на Виетнам.

Најдолгиот непрекинат појас на морето во Тихиот Океан се протега од Индонезија до Колумбија. Овој појас е долг неверојатни 19.800 километри, покривајќи пречник од не една, туку пет месечини – и сè уште ќе има простор.