Колку навистина маслото што го користите за готвење дома е штетно и дали е подобро да се избере такво од растителен или животински вид?

Маслата, како сончогледово, канола, пченкарно и масло од гроздови семки, сè почесто се наоѓаат во центарот на здравствените дебати. Некои експерти ги поврзуваат со воспаленија и хронични болести како дијабет тип 2, срцеви заболувања, депресија и Алцхајмер. Дури и Роберт Ф. Кенеди Јуниор, за време на неговата кратка претседателска кампања, ги нарече „тајни отрови“ и ги повика Американците да преминат на животински масти.

 

Колку навистина маслото што го користите за готвење дома е штетно и дали е подобро да се избере такво од растителен или животински вид?

Зошто се мисли дека се штетни?

Но, според д-р Марк Хајман, растителните масла не се толку штетни колку што се мисли. Во подкаст со д-р Ендрју Хуберман, тој истакна дека податоците се мешани и не даваат јасен доказ за сериозна опасност. Тој вели дека иако производството на овие масла може да биде проблематично (често се добиваат од ГМО култури и содржат голем процент Омега-6), вистинската штета доаѓа од комбинацијата на заситени масти со рафинирани шеќери — како путер на мафини или бели лепчиња.

Хајман препорачува консумирање на природни, цели извори на масти, како авокадо, кокос, риба, маслиново масло, јатки и семки — основа на медитеранската исхрана.

 

Зошто се мисли дека се штетни?

Резултати од истражувањето и јавни мислења

Големо истражување од Харвард, објавено во март 2025 година, следеше над 200.000 луѓе и покажа дека замената на само една лажица путер со исто количество растително масло ја намалува смртноста од сите причини за 17%. Оваа разлика се припишува на помалата содржина на заситени масти во маслата, кои се поврзани со срцев и мозочен удар и одредени видови рак.

Резултати од истражувањето и јавни мислења

Сепак, некои ланци ресторани, под влијание на јавното мислење и ставовите на тогашниот претседател, почнаа да ги заменуваат растителните масла со говедска маст. Иако науката сè уште не дава конечен одговор, здравствени експерти советуваат умереност, фокус на цели храни и избегнување на преработени комбинации од шеќери и заситени масти.

  • dimce напиша:

    Momentalno najgolem problem e palmovata mast od koi se pravat mlecni proizvodi,suvomesnato,vo restorani pri gotvenje….a nikoi od portalite nepisi na taa tema.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *