Компанијата за студентски кредити го откри најголемиот студентски заем од еден студент

Откриен е најголемиот студентски долг на еден студент во Англија.

Низ Обединетото Кралство, луѓето полека ја градат својата планина од долгови уште за време на студирањето.

Истражувачите предупредија за „психолошката патарина“ на долгот на дипломираните студенти кои излегуваат од високото образование на конкурентните пазари на труд.

Корисникот на Reddit @TheDoctor66 поднесе барање за слобода на информации до Компанијата за студентски кредити за да го открие најголемиот долг. Како што беше откриено, бројката е шокантна: 189.700 фунти. (189.700 евра)

Компанијата за студентски кредити го опиша високиот долг како „исклучителен случај“ како резултат на тоа што студентот посетувал различни курсеви.

Што се однесува до тоа зошто корисникот на Reddit ги барал податоците, тој напиша: „Јас се откажав од универзитетот пет пати, па се прашував дали сум единствен. Излезе дека мојот долг е околу една третина од долгот на овие луѓе“.

Дипломираните студенти се чувствуваат како долгот „да ги цеди, им тежи на рамениците и им предизвикува анксиозност, притисок, грижа и страв“, според неодамнешниот извештај од Институтот за високообразовна политика, кој интервјуираше 98 луѓе кои посетувале универзитет. помеѓу 2006 и 2013 година.

Многу од испитаниците веруваат дека „школските такси и каматните стапки се премногу високи, износот на долгот е товар и периодот на отплата на заемот не завршува“, особено откако таксите беа тројно зголемени во 2012 година, а оние кои дипломираа минатата година имаа просек од 45.060 фунти (53.501) евра за враќање.