Конечно! Научниците создаваат технологија за дигитализирање и пренесување на мириси

Во свет каде што визуелните и аудитивните искуства одамна се дигитализирани, се појавува необична иницијатива за зачувување на уште едно важно сетило: мирисот. Здружението за дигитални мириси (ДОС) има за цел да ги долови и овековечи уникатните мириси на градовите ширум светот.

 

 

 

Замислете да можете да ги искусите уличните мириси на Токио или да ги вдишувате егзотичните мириси на пазарите во Маракеш без да го напуштите вашиот дом. Оваа визија станува реалност благодарение на ДОС, организација која сака да го зачува културното наследство преку сетилото за мирис.

Приска Гебрајел од ДОС нагласува дека мирисите ја носат историјата и културата на народите. Дигитализирањето на овие мириси не е само за создавање дигитални копии, туку за зачувување на живото наследство кое може да се изгуби со текот на времето.

„Сакаме идните генерации да можат да ги искусат и ценат уникатните миризливи пејзажи кои го обликуваат нашиот културен идентитет“, вели Гебрајел.

Проектот ДОС вклучува интердисциплинарна соработка каде невронауката, хемијата и вештачката интелигенција играат клучни улоги. Сложените мирисни молекули се разградуваат и се претвораат во дигитални податоци, кои потоа може да се репродуцираат со помош на напредна технологија.

 

 

Професорот по зоологија Метју Коб од Универзитетот во Манчестер го истражува влијанието на мирисот врз општеството. Тој ја истакнува нивната улога во културата, од литература до политика и религија. Мирисите можат да бидат и алатка за одвојување и средство за обединување.

ДОС гледа кон иднината, земајќи ја предвид употребата на мириси во урбанистичкото планирање, здравството, па дури и во истражувањето на вселената. Можеби во блиска иднина ќе можеме да го препознаеме мирисот на Марс или да користиме ароми за да го подобриме квалитетот на животот на Земјата.

Дигитализирањето на мирисите е сложена задача која бара надминување на многу технички бариери. Габриел признава дека човечкиот нос е исклучително чувствителен, а репродукцијата на мирисите со доволна прецизност за да се пренесе нивната суштина е голем предизвик.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *