Кратка репортажа на BBC за огромниот, таен советски радар скриен во шумите на Чернобил, наречен „Руски клукајдрвец“

Името го добил од радио аматерите, поради звукот кој личел на клукајдрвец, со кој им се мешал во фреквенциите.

Радарскиот систем бил дизајниран од Советскиот Сојуз за време на студената војна, со цел да детектира лансирање на интерконтинентални нуклеарни ракети. Радарот потоа требало да испраќа сигнал до врвот на тогашниот Советски Сојуз, така што тие би биле на време информирани и би можеле да одговорат соодветно.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.