Кучињата имаат 10 тајни суперсили: И тоа не е само љубовта

Кучињата не се само верни пријатели и најслатките топки крзно тие се суперхерои кои ни помагаат секој ден и никогаш не бараат награда.

Можеби не знаете дека вашето куче го штити вашиот имунолошки систем и му помага на вашето дете да ги решава своите проблеми поедноставно. Додека кутрињата се во нашите срца, нашето здравје и благосостојба се во нивните шепи.

Како вашето куче ја подобрува вашата физичка благосостојба

1. Имате подобар имунолошки систем

Милувањето куче само 18 минути значително ја зголемува количината на антителата, имуноглобулин А, во нашата плунка. И ова, пак, ја подобрува нашата имунолошка функција и нè штити од микроби.

2. Побрзо закрепнувате

Вашето кученце може да ве поттикне да станете поактивни по повредата или операцијата. Исто така, може да го подобри вашето постоперативно закрепнување. И може да почувствувате помалку болка и да можете да ја намалите количината на лекови за болка што ја земате.

3. Вие сте поактивни

Како што можеби претпоставите, ова се случува затоа што секогаш мора да го шетате кучето. Тоа ја зголемува вашата физичка активност, што може да го подобри вашето здравје. Исто така, може да ви помогне поретко да посетувате лекар и да го намалите BMI (индекс на телесна маса).

4. За своите болести дознавате порано

Кучињата се познати по одличното чувство за мирис, а тоа им помага да утврдат дека нешто не е во ред. Тие можат да мирисаат на карцином, мигрена, промени во нивото на шеќер во крвта и напади. И тие ќе ве предупредат со нивното однесување – само треба да обрнете внимание.

Како вашето куче ја подобрува вашата психолошка благосостојба

1. Изгледате доверливо

Луѓето повеќе веруваат на некоја личност ако се со куче. Ова беше докажано со студија каде учесниците оценуваа фотографии од луѓе со и без миленичиња. Резултатите покажаа дека мажите и жените кои имаат кучиња изгледаа поверодостојни и луѓето имаат попозитивен став кон нив.

2. Доживувате помалку стрес

Да се има куче го намалува нивото на кортизол (хормон за стрес) и го намалува крвниот притисок кога имате стрес. Вашето домашно милениче исто така го зголемува вашето расположение.

3. Вашето ментално здравје се подобрува

Кучињата можат да ни помогнат да се справиме со траума, вознемиреност и депресија. Вашето домашно милениче ви помага да се чувствувате помалку осамени.

Како вашето куче им помага на вашите деца

1. Вашите деца се заштитени од астма и егзема

Студиите покажуваат дека децата чии мајки имаат редовен контакт со кучиња за време на бременоста, имаат помала веројатност да развијат егзема до 2 години. Плус, бактериите што ги носат кучињата, исто така, влијаат врз децата и можат да ги заштитат од развој на астма.

2. Вашите деца се поздрави

Друга студија покажа дека децата со кучиња имаат помалку инфекции на уво и помалку потребен третман со антибиотици во текот на првата година од животот. Тие исто така можат да бидат поотпорни на респираторни инфекции во иднина.

3. Вашите деца се подобри во решавањето на проблемите

Важно е да се напомене дека родителите играат значајна улога овде. Имено, ако го научите вашето дете поефикасно да се грижи за своите миленици, тие можат да најдат пофлексибилни начини за решавање проблеми и да развиваат подобри вештини за критичко размислување.