Lamborghini Countach се враќа по повод 50-годишнината

Lamborghini Countach е легендарниот суперавтомобил кој имаше значително влијание врз спецификациите и естетиката на скапите автомобили денес. Countach LPI 800-4 го враќа автомобилот во центарот на вниманието и има интересни карактеристики што го носи 21 век.

800 во името на ова возило со ограничена серија се однесува на максималната комбинирана моќност на моторот од 814 cv.

Овој нов Countach ќе биде хибриден, ќе има V12 мотор, како и електричен мотор од 48V, што значи дека ќе ги намали емисиите на гасови, а сепак ќе даде силен татнеж. Термичката единица во суперавтомобилот ќе има моќност од 780 cv (мерна единица што The Verge ја преведува на 574 kW), додека е-моторот ќе генерира 34 cv.

Како резултат на овие спецификации, автомобилот ќе може да накачи 0-100 километри на час за време од 2,8 секунди и да достигне 200 километри на час за само 8,6 секунди. Максималната брзина за возилото е 355 километри на час.

Суперавтомобилот исто така ќе биде опремен со паметен ентериер кој вклучува екран на допир и оперативен систем компатибилен со Apple CarPlay.