Лесен чоколаден мус со трошки од кроасан кој ќе се топи во вашата уста

Иако на прв поглед мусот изгледа сложен за подготовка, оваа едноставна верзија брзо ќе стане вашиот омилен десерт. Наместо да користите јајца за структура, шлагот ја презема таа улога, создавајќи кремасти, воздушести облаци со богат чоколаден вкус.

Пржените трошки од кроасан, посипани врз мусот, му додаваат раскош и суптилен француски шмек на секој залак.

Кога го подготвувате мусот, внимавајте внимателно да ја соедините чоколадната смеса со шлагот, за да го задржите лесниот и воздушест состав на кремот. Ако сакате порелаксирано сервирање, можете да го послужите мусот директно од садот, со топка која ќе ја извадите со лажица.

Трошките од кроасан можете да ги подготвите до три дена однапред, што го прави десертот уште попрактичен за подготвување.

 

Состојки:

  • 1 лажица шеќер
  • 2 чаши слатка павлака (шлаг), поделени
  • 280 г темно чоколадо
  • 1 лажичка чист екстракт од ванила
  • 1 кроасан (2-3 дена стар, околу 70 г), искинат на мали парчиња (околу 2 чаши)
  • Малку крупна морска сол, за сервирање

Начин на подготовка:

Подготовка на чоколадната смеса:

Во мало тенџере, загрејте го шеќерот и ¾ чаша слатка павлака на средна температура. Мешајте често додека шеќерот не се растопи (околу 3 минути). Тргнете го тенџерето од оган. Додадете го чоколадото и екстрактот од ванила. Мешајте додека смесата не стане мазна и хомогена (околу 2 минути). Оставете да се излади 10 минути.

Подготовка на мусот:

Во голем сад, изматете ја преостанатата 1 ¼ чаша слатка павлака додека не се формираат средно цврсти врвови (околу 2 минути).

Додадете ја изладената чоколадна смеса во шлагот во три серии. Нежно преклопувајте ја смесата по секое додавање додека не се изедначи и нема ленти од чоколадо.

Рамномерно распоредете го мусот во садови за сервирање. Покријте ги садовите лабаво со пластична фолија и ставете ги во фрижидер. За лесна текстура, оставете го мусот да се олади 2 часа. За погуста и побогата текстура, оставете го до 8 часа.
(Мусот може да се направи до 3 дена однапред. Чувајте го во херметички затворен сад и сервирајте го пред употреба.)

Подготовка на трошките од кроасан:

  • Загрејте ја рерната на 150°C. Во блендер или процесор за храна, обработете ги парчињата кроасан додека не добиете ситни трошки (околу 30 секунди).
  • Распоредете ги трошките во еден слој на плех обложен со хартија за печење. Печете ги 12-14 минути, превртувајќи ги на половина од времето, додека не станат златно кафеави и крцкави.
  • Оставете ги целосно да се изладат (околу 15 минути).
    (Трошките можете да ги направите до 3 дена однапред и да ги чувате во херметички сад.)

Сервирање:

Ако мусот е оладен повеќе од 2 часа, оставете го на собна температура околу 30 минути пред сервирање.
Одозгора наросете ги трошките од кроасан и додајте малку крупна морска сол за дополнителен вкус.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *