„Ловец на богатство Бонди“: Австралијанец патува низ светот во потрага по подводен плен

Австралискиот ловец на богатство пронајде 50 сефови, пиштоли, касети, мотоцикл БМВ, илјадници велосипеди, накит и чудни златници додека патуваше низ светот повеќе од 15 години. Ли Вебер (40), познат како ловец на богатство Бонди, специјализира во риболов на богатство под вода.

Неговата страст за лов на богатство започна едно лето кога пливаше на плажата Бонди во неговиот роден град Сиднеј, Австралија.

„Јас сум сурфер. Пораснав сурфајќи, па дури и во мирни денови сакав да бидам во вода”, рече тој за MailOnline Travel.

– Еден од мирните денови отидов на пливање со маска и шнорхел, а на местото каде што луѓето скокаат, забележав дека на дното има монети.

– Исчистив малку песок и имаше уште повеќе монети. Мислев „ох боже“, и се разгорев со идејата – „Даси земам подводен метален детектор“. Само почнав да се забавувам бидејќи беше многу забавно. Така се роди ловецот на богатство Бонди. Тој патувал во Шпанија, Франција, Австралија, Нов Зеланд, Холандија, Ибица, Тајланд и Велика Британија.