Луѓе случајно го пронајдоа одамна изгубениот храм во Индија откако се намалило нивото на водата

500-годишен храм изгубен како резултат на катастрофална поплава е откриен откако ниското ниво на вода ја открило неговата локација.

Храмот се наоѓал среде седум села, колективно наречени Сатапатана, во Одиша, источна Индија, но реката Маханади започнала да ги зафаќа селата по поплавите кои се случиле некаде помеѓу 1830 и 1850 година.

Жителите ги напуштиле своите домови и се преселиле на друго место, а земале дел од храмот, статуа од Гопинат, форма на хиндуистичкиот бог Вишну, држејќи го на импровизираното место сè додека не се изградил нов храм, во 1855 и статуата била поставена таму.

Оригиналниот храм бил зафатен од реката, а во следните години завршил на средина на потокот. Храмот се појавил претходно пред 20 години, но набргу бил изгубен. Историчарите велат дека локацијата на храмот ја знаеле само најстарите жители, кои усно ја пренесувале приказната.

Историчарите биле известени од страна на локалното население дека храмот се појавил. Фотографиите направени од тимот на INTACH ја прикажуваат амалаката, изрежан камен диск кој ја крунисува главната кула на хиндуистичкиот храм, видлива во водата, иако поголемиот дел од структурата останува потопен во песокот подолу. Токму песокот помогнал храмот да остане во совршена форма.

Структурата се смета дека е висока 17-18 метри, но 15 метри се закопани во песок, со само околу 2-3 метри видливи во водата. Храмот се верува дека бил изграден од локален крал во шеснаесеттиот или седумнаесеттиот век, со својата структура во класичен калингсански архитектонски стил на Реха Деул.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.