Луѓе споделија „мрачни моменти“ од историјата за кои не се зборува

Нашата фасцинација со историјата не покажува знаци на избледување. Постојано прелистуваме томови правливи книги за да дознаеме повеќе за нашето минато и да го разбереме нашето влијание врз светот. Кога читаме за интригантни ликови или наоѓаме возбудливи делови од знаење што ни недостасувале на часовите, ги прошируваме нашите ментални хоризонти и почнуваме да ги сфаќаме доброто и лошото на човештвото.

Често аплаудираме и креваме здравици за историските херои кои покажаа добрина и храброст да го направат општеството малку подобро. Но, за жал, нема бегање дека не вреди да се слави секој дел од нашето минато. Така, на Reddit се отвори цела тема за некои од „најмрачните моменти“ од историјата кои луѓето преферираат да ги премолчуваат.

Експерименти врз невини луѓе

Човечки „експеримент“ од јапонската единица 731 за време на Втората светска војна, извршена првенствено против невини кинески цивили. Ништо за што некогаш сум слушнал во мојот живот, вклучително и во фикцијата, не е помрачно од ужасите што со години ги прави Единицата 731, оддел за истражување на воено биолошко и хемиско оружје на јапонската империјална војска.

Дисекција на живи бебиња, бремени жени итн. без анестезија (исто така познат како вивисекција) обично откако тие биле намерно изложени и оставени да страдаат од ужасни болести, хемиско и биолошко оружје итн. Замрзнување на екстремитетите на жртвите. Садистички операции од хорор филмови кои вклучуваат отсекување екстремитети и нивно прицврстување на погрешните страни на жртвата, или отстранување на органи и поврзување на цевките повторно заедно без органите за да се види што ќе се случи, како што е водење на хранопроводникот директно до цревата без стомак помеѓу.

Да не го спомнуваме фактот дека жртвите рутински биле мачени заради тортура, без да се води ниту слабиот изговор за „наука“.

Зборуваме за илјадници и илјадници жртви, обично несреќни кинески цивили, политички затвореници, заробеници и бездомници, во текот на годините во огромни објекти со илјадници вработени кои ги извршуваат овие злосторства.

Шлаг на тортата? Генералот Мекартур и остатокот од американската влада дознаа за тоа кога ја зазедоа Јапонија – и на единицата 731 ѝ дадоа имунитет за нивните воени злосторства се додека ги споделуваат своите наоди со Америка и САМО Америка. Многу од поранешните членови на Единицата 731 дури имаа многу успешна и профитабилна иднина во Јапонија по војната.

Човечки зоолошки градини

Она што навистина ми се истакнува е девојчето од Филипините која беше изложено во зоолошката градина во Кони Ајленд во 1914 година. Едноставно е потресно да се види дека се случува такво нешто, особено на едно толку мало дете.

Многу луѓе немаат поим дека [човечки зоолошки градини] постоеле, но тие дефинитивно се мрачен дел од историјата. Она што е лудо е што сè уште имало такви што се појавиле во 21 век, иако не толку сурови како порано.

Радиум девојки

Во 1920-тите, тие работеа во компанија за часовници и ги сликаа часовите на часовниците користејќи радиум, радиоактивен елемент што свети во темнина. Тие го правеа ова без заштитна опрема и не им беше кажано дека радиумот е опасен. Во меѓувреме, хемичарите имаа целосна опрема и работеа во затворена средина.

Уште полошо, им беше наложено да го излижат врвот на четката за да направат многу фина точка. Некои од нив за забава ги фарбаа ноктите или забите кога излегуваа навечер.

Тие развиваа рак секогаш кога ќе ја допреа бојата, а многу од нив имаа такво распаѓање во вилиците што морале да ги прицврстуваат со завои.

Магдаленини душевни болници

Исто така познати како магдалени пералници. Места на „реформа“ за жени кои не одговарале на идејата за добар угледен граѓанин. Најпознатите биле во Ирска. Жените и девојчињата биле малтретирани од персоналот, од кои повеќето биле калуѓерки.

Масовни гробници, продавање на деца од овие жени на луѓе во други земји, блокирање на какви било родителски права… Многу луѓе споделуваат приказни од нивните мајки и баби. Претпоставувам дека е попознато отколку што првично мислев.

Детската снежна бура

Тоа се случи во јануари 1888 година на необично топол ден. Времето беше убаво и многу ученици беа измамени да не носат капути или јакни на училиште, некои само во кратки ракави. Додека децата беа на часови, времето надвор драматично се промени од топло и сончево напладне до темно и тешко со грмотевици, со силен ветер и видливост на 3 чекори до 15 часот. Децата го напуштија училиштето за да си одат дома и да ги завршат своите задолженија (ова беше во Минесота) и од нив се очекуваше да ги молзат кравите и да прават што друго е вклучено во семејната фарма. Но, тие се изгубија во темнината и снегот и ветрот и многумина замрзнаа во нивниот град, само неколку метри од куќите или други извори на засолниште. 235 луѓе, главно деца загинаа.

Сега излезе роман за снежната бура, а има и книга за настанот, исто така, нефикционална. Мислам дека имаат ист наслов, различни автори.

Експлозија во Њу Лондон училиштето

Попладнето на 18 март 1937 година, наставник во училиштето во Њу Лондон, Тексас вклучил електрична брусилка. Без да знае, под училиштето имало огромно истекување на природен гас. Брисилката фрлила искри, што го запалило гасот и предизвикало голема експлозија која убила речиси 300 ученици и наставници. Било апсолутно ужасно. Силата на експлозијата била толку голема што блок од бетон од два тона здробил автомобил паркиран на 200 метри. Овој настан всушност е причината зошто природниот гас сега има мирис. Почнале да го додаваат по експлозијата за да не може да се повтори нешто вакво.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.