Луѓето го „пушеле“ месото уште пред речиси 2 милиони години, покажува нова студија

Многу пред појавата на струјата и замрзнувачите, луѓето го зачувувале месото со чад. Ново истражување сугерира дека оваа практика датира од пред речиси 2 милиони години – и можеби токму тоа е била првичната причина зошто нашите предци почнале да палат оган.
Во најраните денови на човештвото, палењето и одржувањето на оган претставувало голем предизвик, барајќи време, труд и ресурси. Според научниците, токму користа од зачувување на месото можеби била мотивот кој ги навел првите луѓе да вложуваат таков напор.
Оваа студија е дело на двајца истражувачи од Универзитетот во Тел Авив, кои и претходно анализирале како ловењето на големи животни и нивното постепено исчезнување влијаеле на човечката еволуција.

 

Луѓето го „пушеле“ месото уште пред речиси 2 милиони години, покажува нова студија

Огнот – алатка за преживување, не само за готвење

Истражувачите анализирале девет археолошки локалитети низ Јужна Африка, Кенија, Израел, Етиопија и Шпанија. На тие места се пронајдени остатоци од големи животни, од кои некои се стари речиси 2 милиони години.
„Процесот на собирање дрва, палење и одржување на оган бара голема енергија и посветеност – потребна е сериозна и исплатлива причина за да се прави тоа,“ вели палеоантропологот Мики Бен-Дор.
Истражувачите забележале дека таму каде што има траги од оган, има и остатоци од големи животни – не само мали животни или растенија. Тие пресметале дека добивката од едно варено парче месо не го оправдува трудот за одржување на огнот. Но, ако огнот се користел за пушење (чадење) и сушење на месото за да трае подолго – тогаш вложениот труд имал смисла. Дополнително, чадот од огнот ги одвраќал другите месојадци и предатори, кои можеле да им го одземат пленот.

Огнот – алатка за преживување, не само за готвење

Палење оган заради месо – ретка, но важна појава

„Кај археолошки локалитети постари од 400.000 години, ретко има траги од користење на оган,“ вели Бен-Дор. „Но, на неколку клучни локации сепак има докази за користење на оган, иако нема изгорени коски или директни знаци дека месото било печено.“
Тоа укажува дека Хомо еректус – нашите предци од тоа време – не користеле оган редовно, туку само повремено, и тоа за одредени цели.
Истражувачите пресметале дека едно убиено древно слонче можело да нахрани неколку десетици луѓе во текот на 3 месеци. Тоа се милиони калории што вреди да се сочуваат – а пушењето месо бил совршен начин за тоа.
„Во оваа студија предлагаме ново разбирање за тоа што ги мотивирало луѓето да започнат со користење на оган,“ вели археологот Ран Баркаи. „Откако еднаш ќе се запалел огнот за зачувување на месото, тој можел повремено да се искористи и за готвење – без дополнителен енергетски трошок“.

Палење оган заради месо – ретка, но важна појава

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *