Луѓето на овој остров во Италија живеат до 100 години – еве што јадат тие за да бидат долговечни

Сардинија, Италија е една од петте „Сини зони“ во светот – или места низ светот каде што невообичаено голем број луѓе живеат до 100 години или подолго.

За овие живи постари граѓани од Сардинија, она што го јадат игра важна улога во долговечноста. Но, не треба да живеете во Италија за да ги добиете овие кулинарски здравствени придобивки.

Еве како да се храните како Сардиниец за подолг живот:

1. Користете состојки инспирирани од Сардинија

Месото се користи ретко, а голем дел од храната во Сардинија се одгледува локално, и генерално без пестициди, хормони, бои или шеќери.

Еве што точно ќе најдете на типичното мени на Сардинија:

  • Зеленчук, салати и супи од грав со анасон, фава, наут и домати.
  • Производите од козјо и овчо млеко, кои имаат антиинфламаторни својства и за кои е откриено дека го намалуваат лошиот холестерол
  • Сардинско црвено вино од планинските региони, кое има повисоки нивоа на полифеноли од повеќето други вина. Полифенолите се антиоксиданси кои можат да помогнат во заштитата од болести како дијабетес и срцеви заболувања.
  • Нивниот препознатлив леб („carta di musica“), направен од интегрално зрно тритикум со висок протеин и низок глутен, што е главната состојка во италијанските тестенини.
  • Секојдневно се пие чај од млечен трн, за кој се смета дека го чисти црниот дроб.

 

 

2. Одгледувајте малку од вашата храна

Сардинците сакаат да бараат диви аспарагус, диви зелени бобинки и печурки. Не правете го ова сами без соодветна обука, инаку може да ризикувате да јадете нешто отровно.

Ако немате градина, обидете се да одвоите мала парцела за одгледување на италијанските основи: зелена салата, домати, босилек, магдонос и тиква. Овие растеннија можете да ги одгледувате и во саксии ако немате градинарски простор.

Нема ништо слично на живописните вкусови на храната што се јаде кратко време по бербата.

 

 

3. Јадете помалку надвор

Сардинците сакаат да готват. Одвојте време да уживате во звуците на сечкање кромид, мелење лук и дробење свежи домати за вкусен неделен сос. Постепено можете да се ослободите од навиката да готвите дома. Ако работите со полно работно време, одвојте ги викендите за да направите долгорочно готвење или подготовка за оброци кои ќе траат два или три дена во неделата.

Наместо да гледате на готвењето како работа, опуштете се и прифатете го процесот. Поканете го вашето семејство да помогне во чистењето и подготовката и нека ви биде пријатно додека готвите.

4. Движете се повеќе

Сардинците остануваат активни цел ден, особено во нивните кулинарски активности. Тие се грижат за овците, ги молзат козите, бараат диво зеленило, готват, чистат и прават се во градината. Иако најверојатно нема да пасете овци или да барате печурки, сепак можете да најдете начини да останете активни во текот на денот.

Ако седите цел ден пред компјутерот, поставете го тајмерот на телефонот или паметниот часовник во интервали од 30 до 45 минути за да се сетите да станете и да се истегнете или да прошетате во текот на вашиот час за ручек.

Кога ќе вклучите повеќе движења во вашата рутина, тоа може да ви помогне да го подигнете вашиот дух.

  • Suzana напиша:

    BRAVO,odličen sovet,vi blagodaram 🍀✨🕊️🤗🕊️

  • Zemits machine напиша:

    I relish, result in I found exactly what I was having a look for. You have ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *