Луѓето се обидуваат да ја одгатнат мистериозната загатка што наводно ја предизвикала смртта на познат антички писател

Нема ништо позабавно од добра загатка што ќе ги натера луѓето да се обидидат да ја покажат својата интелигенција на интернет, иако една посебна загатка ги остави луѓето претпазливи откако наводно предизвикала смрт на еден човек.

Дури и ако не сте од оние што се впуштаат во предизвици и интернет трендови, има нешто во врска со гатанки, математички загатки и објави како „кога ќе го забележите“ на кои честопати е премногу тешко да им се одолее.

Некои луѓе коментираат, споделуваат и се фалат со своите одговори, додека други тивко уживаат во задоволството од наоѓање на решението, но без разлика дали е од досада или  забава, многу е тешко да се одолее на предизвикот.

Утрово, Твитер -прилогот за Quite Interesting, од тимот зад ТВ -емисијата QI на Би -Би -Си, постави загатка која најверојатно нема да биде брз извор на задоволство. Всушност, ако сте нешто како мистериозниот поет Хомер, тоа всушност може да ве убие.

 

Твитот објасни дека според една легенда, Хомер „умрел од „тага и вознемиреност“ кога не можел да ја реши загатката што му ја поставиле рибарите.

Ако се прашувате каква загатка би можела да резултира со смрт на маж, таа гласи вака: „Она што го фативме, го оставивме, она што го пропуштивме, го носиме со себе. Што е тоа?“

Тимот за QI ги охрабри корисниците на Твитер да ги споделат своите претпоставки, иако додаваат: „Не бидете стресни како Хомер ако не можете да ја решите“.

Десетици луѓе оттогаш одговориле на загатката, иако останува да видиме дали некој точно го погодил одговорот.

Едно лице напиша: „Заминуваат на второ рибарско патување. Она што го фатиле го оставиле во пристаништето и она што го пропуштиле е во морето “.

Друг сугерираше дека одговорот е „плима“, додека третиот нурна во филозофски размислувања, пишувајќи: „Мислам дека ова е коментар за животот. Кога доживуваме радост (како кога ќе фатат риба), тој момент е минлив и кога ќе се вратат на брегот, таа почетна интензивна радост ја нема (оставена зад себе), а тоа „што ни избегало“ го носиме со нас цел живот.

 

Што мислите вие? Кој е одговорот на оваа мистериозна загатка?