Мајкл Даглас нема да наследи ниту паричка од богатството на неговиот татко Кирк Даглас

Кирк Даглас не остави ниту паричка од своето богатство од 61 милион долари на семејството, но сепак ја докажа својата дарежливост.

Актерот почина на 5 февруари на 103-годишна возраст. Легендарната холивудска икона со години собираше значителен приход, но неговиот син Мајкл Даглас (75) нема да добие наследство.

Целото негово богатство ќе биде донирано во хуманитарни цели, а скоро 50 милиони американски долари ќе бидат дистрибуирани преку Фондацијата Даглас, чија цел е „да им помогне на оние што не можат сами да си помогнат“.

Во интервјуто за „Холивуд репортер“ во 2015 година, Даглас ја објасни дека неговата сопруга Ана пред 50 години го основала фондот, а тој „расте уште од тогаш“. Во 2012 година, имало 80 милиони американски долари – и Даглас сакал да ги даде сите.

„Понекогаш немавме доволно да јадеме, но многу често на врата ќе ги чукнеше скитник кој бара храна, а мајка ми секогаш им даваше нешто. Мајка ми ми рече: ‘Мора да се грижиш за другите луѓе.’ Тоа остана со мене.“, изјавил тогаш Кирк.

Неговиот син, има нето-вредност проценета на околу 300 милиони долари. По смртта на неговиот татко, Мајкл ја објави изјавата, признавајќи го неговото наследство како „актер од златното време на филмовите“, додека вели дека на актерот секогаш ќе се сеќава само како „негов татко“.