Магичен древен базен во прашума во Австралија

Авантуристичките Австралијци се собираат во импресивен древен базен со кристално чиста вода во средината на прашумите во Квинсленд.

Само еден час јужно од Кернс е Ѓаволскиот базен кај Бабинда Болдерс, во подножјето на највисоката планина во Квинсленд, планината Бартл.

Басенот на ѓаволот е духовно значајно место за локалните домородни народи и е опкружен со бујна зелена прашума и огромни камења кои се измазнуваат со проточна вода.

Тоа е 1,3 километри пешачење низводно од излетничкото место Бабинда по кривулеста патека што води покрај две палуби за набљудување каде што може да се видат низа прекрасни водопади, гранитни камења и езерца.

Ѓаволскиот базен е совршено место за разладување од тропските горештини на Квинсленд, но посетителите треба да бидат внимателни бидејќи неговите лажни струи можат да бидат опасни.

Брзите води на Крик Бабинда ги однесоа животите на 18 луѓе од 1959 година, а повеќето од жртвите постапија невнимателно или игнорирајќи ги предупредувањата.

На оние кои се осмелуваат да ја посетат областа им се советува да се држат до назначените базени, да ги набљудуваат знаците и да се држат настрана од силни струи и лизгави камења за да уживаат во неверојатното место како што многу локални жители имаат со милениуми.

Љубителите на авантурите можат да откријат многу други атракции во близина на камењата Бабинда, вклучувајќи ги соодветно именуваните Кристални каскади, живописните водопади Џозефина и клисурата Бехана, каде што можете да резервирате кањонирање, качување по карпи, скокање од карпи или турнеја со лизгање на карпа.