„Магичен крадец“ – главната тајна на исландската женска магија

Вештерството во Исланд било претежно машка активност, за разлика од остатокот од Европа, каде жените традиционално биле прогонувани поради практикување магија. Но, исто така имало и традиционално женски начин на вештерство, не помалку застрашувачко од машките „рецепти“.

Жените правеле и користеле „тилбери“ или „снаккур“, што значи „магичен крадец“.

Еден извор спомнува казна за чување „тилбери“ во 1635 година. Една жена од југозападниот дел на Исланд се шпекулираше дека го поседувала овој магичен помошник, кој наводно го наследила од нејзината мајка. Поради овие гласини, локалните свештеници решиле да не им дозволат на двете жени да се причестуваат. На крајот, гувернерите на регионот и епископите се зафатија со оваа работа, кои одлучија дека нема основа за овие гласини.

Значи, што е Тилбери?

„Тилбери“ (носач) или „снаккур“ (вретено) е суштество на исландскиот фолклор, создадено од вештерки за да крадат млеко. Само жените можат да ги создаваат и поседуваат.

За да создаде тилбери, жената треба да украде ребро од неодамна закопаното тело, да го завитка во сива волна што мора да ја украде за таа цел и го чува меѓу градите. Следните три недели на причест таа го плука осветеното вино на снопчето, кое секој пат ќе оживува. Потоа кога „тилбери“ ќе порасне е неопходно да се направи засек на кожата од внатрешната страна на бутот од каде што „тилбери“ ќе цица, што создава израсток како брадавица.

Зошто такво страдање?

Жената сега може да ги испрати „тилберите“ да цицаат млеко од туѓи крави и овци. Потоа тоа се враќа и го повраќа украденото млеко во нејзиниот путер. За да го цица млекото од вимето на животното, тоа скока на грбот на животното и се издолжува за да стигне до доле, во некои верзии се вели дека може да посегне од двете страни за да цица од две цуцли одеднаш.

Воспалително стврднување на вимето на животните традиционално им се припишувало на „тилберите“, па дури во 19 век, животните биле заштитени со правење крст под вимето и над задникот и ставање псалтир на ‘рбетот. Путерот изматен од млекото што било украдено од „тилбери“ ќе се згрутчи како да е замрзнато, па дури и ќе се стопи во пена, ако над него е направен знакот на крстот или во него е нацртан магичниот знак smjörhnútur (јазол).

Ако жената има дете, а „тилберот“ успее да стигне до нејзината дојка исполнета со млеко, постои ризик да биде цицана до смрт.

Дали има начин за ослободување од „тилбери“?

Традиционалниот начин на ослободување од „тилбери3 е да се испрати на планината со наредба да го собере целиот измет од јагнињата или на оние јагниња од три пасишта, или правење да направи три купови со измет. „Тилбери“ тогаш или ќе работи до смрт или ќе умре бидејќи како злобно суштество не може да го толерира бројот три.

Тилбери е многу брз, но кога го бркаат се верувало дека бега дома кај мајка си и се крие под нејзините здолништа. Нејзиното палто потоа можело да се врзе или сошие затворено под него, а мајката и суштеството или да се изгорат или да се удават заедно.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.