Магичните древни шуми на Сари, Англија заробени од Ричард Серл

Овие хипнотизирачки фотографии покажуваат колку можат да бидат магични и слични на шумите на Средната Земја, во Англија.

Станува збор за дела на пејзажниот фотограф Ричард Серл, музички композитор кој исто така се занимава со фотографски бизнис, а првенствено фотографира во неговиот роден град Сари.

Серл сака да опфаќа нагризани стебла на дрвја и мов и папрат, честопати снимајќи прекрасни сцени со магла во Сари Хилс со извонредна природна убавина или во дабовите шуми во Дартмур, Девон.

Тој вели: „Шумата бара истрајност за да ги открие своите тајни, но штом ќе ги открие, вистинската убавина е во деталите“.

Како успева да сними такви хипнотизирачки слики од британските шуми? Серл објаснува: „Поминувам безброј часови талкајќи по локалните шуми и кога ќе најдам нешто што ќе ми го привлече вниманието, фотографирам со мојот телефон и ги зачувувам податоците за локацијата“.

„Понекогаш имам толку среќа што едноставно се сопнувам на сцената во вистинско време, во добри услови, но тоа е ретко. Обично се потребни повторени посети на истото место пред конечно да ги добијам вистинските услови.