Магијата на запечени макарони: Вкусен ручек за само 30 минути
Кога немате време, но сакате нешто топло и вкусно – запечени макарони е вашиот спас. Со едноставни состојки и минимален труд, добивате сочно јадење.

Потребни состојки
За ова јадење ви се потребни свежо сварени или од синоќа останати макарони, кромид, шунка, сончогледово масло, доматна паста или кечап, лук, малку шеќер, сол, бибер и сирење за рендање.

Кратки чекори до совршените макарони
1. Подгответе ги потребните состојки.
2. Во тенџере ставете вода да зоврие, посолете ја и ставете ги макароните. Варете ги додека не омекнат, потоа измијте ги со ладна вода.
3. Кромидот исчистете го и ситно исечкајте го, па пропржете на масло неколку минути.
4. Шунката исечете ја на коцки, ставете ја кај кромидот и пржете додека поруменат. Додајте го ситно исецканиот лук.
5. Додадете доматна паста или кечап – растворени во малку вода. Зачинете по вкус со сол, бибер, и по желба малку шеќер. Кратко проварете.
6. Макароните додадете ги во сосот и добро измешајте.
7. Намачкајте калап со масло, истурете ја смесата и израмнете. Наросете со ренданото сирење одозгора.
8. Печете во загреана рерна на 180°C 10-15 минути, додека сирењето не се растопи или не добие светла златна боја. Извадете, оставете кратко да се излади и уживајте во фантастичниот вкус!




Коментирај анонимно