Мајка го пофали „херојот“ кој успеа да го утеши нејзиниот аутистичен син

Мајка го пофали случајниот „херој“ кој и помогна да го смири нејзиниот аутистичен син кој бил вознемирен додека биле надвор на прошетка.

44-годишната Натали Фернандо од Есекс, Англија се шетала покрај морето во Саутенд со нејзиниот син Руди (пет), кога тој се вознемирил бидејќи требало да се вратат дома.

Натали рече дека Руди легнала на подот, додека странците почнале да „шепкаат“ и да „зјапаат“ иако таа се извинила за синот кој станувал премногу гласен.

Но, еден странец, за кого подоцна открила дека се вика Иан, застанал да праша дали сè е во ред пред да легне на подот со Руди за да го смири.

Објавувајќи на нејзината страница на Фејсбук „Подобро да се биде поинаква“, каде ги споделува „искуствата од животот“ со нејзиниот аутистичен син, таа рече дека постапките на Ијан го спасиле од Руди од „нервен слом што обично трае до еден час или повеќе“.

Фалејќи го херојот, таа напишала: „Би сакала да има повеќе вакви луѓе и многу сум му благодарна“.

Таа објасни дека го однела Руди на прошетка покрај крајбрежјето за да му дозволи да се „прошета на отворено“, а само неколку минути пред интервенцијата на странецот, тие биле „загледувни и осудувани од луѓето наоколу, вклучувајќи и еден пар со бебе кое спиело во количката“.

Мајката објасни дека Руди „сака да шета“, но „мрази“ да се врати дома, а ова може да доведе до „испад“.

Таа продолжи: „Мојот син обожава да шета, но тој мрази кога треба да се врати дома. Ова честопати ќе доведе до „испад“, со кој обично можам да се справам, но тој две недели не оди на училиште, изгледа му дојде премногу“.
Таа рече дека Иан сигурно претпоставил дека Руди има „испад“ и го прашал како се вика, тогаш Натали објаснила дека нејзиниот син е аутистичен и дека „не разбира“.

Но, таа рече дека „херојот“ потоа легнал на подот со нејзиниот син и разговарал со нив двајцата се додека Руди не се смири доволно за да се врати до нивниот автомобил.

Таа напиша: „Овој човек, мојот херој, утрово го виде мојот син на подот и иако сите наоколу не осудуваа, тој го праша мојот мал Ру како се вика и кога му објаснив дека тој не разбира и дека е аутистичен и има низа други предизвици што го отежнуваат овој дел од прошетката, тој рече: Во ред, ќе легнам со него”.

„Потоа продолжи да разговара со нас, додека одевме назад кон автомобилот. Јас сум многу благодарна за ова дело на Иан, нема да ја заборавам неговата љубезност.

„Зборовите се лесни, но овие постапки не се секогаш толку лесни. Овој човек ги живее зборовите и не можам да бидам повеќе благодарна “.