Македонскиот херој (виц)

Македонец фатил златна рипка, а таа го замолила со човечки глас:
– Пушти ме и ќе ти исполнам една желба!
– Сакам да станам херој на Македонија!
Наредната секунда се нашол на бојното поле, опколен со четири фашистички тенка и со една бомба во раката.