Мали, но моќни: Најздравите суви плодови и јатки што треба да ги имате дома
Сувото овошје и јатките се храна богата со хранливи материи и енергија, која обезбедува бројни здравствени придобивки. Тие се одличен извор на витамини, минерали, растителни влакна и антиоксиданси. Кога се вклучени во балансирана исхрана помагаат во подобрување на целокупното здравје, зајакнување на имунитетот, подобрување на варењето и контрола на тежината.
1. Бадеми
Бадемите се едни од најпопуларните и најздравите јаткасти плодови. Богати се со витамин Е, здрави масти, протеини, магнезиум и антиоксиданси. Редовното консумирање бадеми помага во намалување на лошиот холестерол (LDL), подобрување на здравјето на срцето и поддршка на функцијата на мозокот. Се верува дека потопувањето на бадемите преку ноќ и нивното јадење наутро ја подобрува апсорпцијата на хранливи материи.
2. Ореви
Оревите се богати со омега-3 масни киселини, кои се важни за здравјето на срцето и мозокот. Тие исто така содржат антиоксиданси кои се борат против воспалението и оксидативниот стрес. Оревите можат да ја подобрат меморијата, да ја подобрат јасноста на мислата и да го намалат ризикот од хронични заболувања како што се срцеви заболувања и рак.
3. Урми
Урмите се природен засладувач и одличен извор на енергија, растителни влакна, калиум, магнезиум и витамин Б6. Тие го поддржуваат здравјето на дигестивниот систем, помагаат при запек и помагаат во одржувањето на електролитната рамнотежа. Урмите често се користат во природни лекови за анемија и замор.
4. Суво грозје
Сувото грозје содржи многу железо, калиум, калциум и антиоксиданси. Ги зајакнува коските, го зголемува нивото на хемоглобин, го подобрува здравјето на усната шуплина и дигестивниот систем. Сувото грозје е исто така добар извор на природен шеќер и служи како брз извор на енергија.
5. Индиски ореви
Индиските ореви се богати со здрави масти, протеини, бакар, цинк и магнезиум. Помага во одржувањето на здрава кожа, нормално функционирање на нервниот систем и силни коски. Во умерени количини, индиските ореви се добри за срцето.
6. Ф’стаци
Ф’стаците се богати со растителни влакна, протеини и антиоксиданси како што се лутеин и зеаксантин, кои се добри за видот. Тие помагаат во регулирањето на нивото на шеќер во крвта и ја поттикнуваат контролата на телесната тежина.
7. Смокви
Смоквите се богати со диететски влакна, калциум и железо. Го подобрува варењето на храната, ја зголемува густината на коските и помага во контролата на нивото на шеќер во крвта. Смоквите често се користат како природен лек за запек.
8. Суви кајсии
Сувите кајсии се добар извор на витамин А, калиум и железо. Го подобрува видот, ја подобрува состојбата на кожата и го зајакнува имунолошкиот систем.
Коментирај анонимно