Маж заболен од коронавирус го опишува неговиот живот како „пациент нула“

Татко од Тенеси е катапултиран од хаосот за коронавирусот откако стана „пациент нула“. Во текот на изминатите неколку недели, животот на Крис Баумгартнер е драматично променет. Бидејќи светот продолжува да се бори со пандемијата COVID-19, тој требал да се справи со „товарот“ дека е првиот потврден случај на вирусот во државата.

44-годишниот, кој живее во округот Вилијамсон, сè уште се опоравува, но иако неговиот случај е на „благиот крај од спектрумот“ сепак тој вели дека неговото семејство е „ментално истоштено“.

Тој вели: „Замислете дека треба да се соочите со вирус, толку се плашите а светот е на работ на масовна хистерија, а во исто време, принудени сте да се справите со ирационална паника, луѓе кои бараат да знаат дали сте вие ‘оној, каде живеете и дали можеби сте некако го заразиле нивното дете или семејство.“

За среќа, другите биле подарежливи во дух. Како резултат на неговата дијагностика, тој и неговото семејство доживеале „човечка љубезност во најдобар случај“, примиле буквално стотици и стотици повици, „пораки кои нè охрабруваат, се молат за нас и луѓе што паузираат од нивните предизвици во живот, за да поминат низ оваа луда ситуација со нас.“

„Ни донесоа оброци, намирници, картички, книги и игри за да го поминеме времето под карантин, па дури и цртежи, слики и рачно изработени картички од нивните деца. Овие неверојатни чинови на љубезност потекнуваат од оние што ги знаеме, НО МНОГУ од оние што не ги знаеме, сите постапуваат по своја сопствена иницијатива. Тие не претставуваа одредена црква или организирана група, но сепак централната порака што сите ја пренесоа е иста: Вие не сте сами. Ние сме тука за вас. Уште повеќе… секој чин на љубезност, секоја порака, секој повик што сме го добиле, завршија со истите зборови: Се молиме за вас! Сите!“, вели Крис.

тој успеал да ја задржи и смислата за хумор објавувајќи фотографија во која е обвиткан со заштитна фолија заедно со сопругата проследена со описот: „Ако на некој му се потребни луѓе да му ја чуваат куќата целосно сме слободни оваа недела.“