Мажите тврдат дека се соочуваат со повеќе нереални стандарди за убавина од жените, а науката го докажува тоа

Се чини дека постои неизговорен договор дека жените се соочуваат со многу барања со цел да се сметаат за стереотипски привлечни кај машките очи. Она што не го гледаме е дека медиумите го носат истиот проблем со мажите. Тие секако чувствуваат одреден притисок бидејќи живееме во „суперхеројско време“, па зошто да не слушаме многу за тоа? Всушност, се чини дека мажите сакаат да зборуваат за она што дамите го сметаат за привлечно и откривме неколку студии кои покажуваат дека жените можат да бидат многу груби и да осудуваат.

И мажите се чувствуваат несигурни, но не зборуваат за тоа

Корисник на Reddit зборуваше за тоа дека треба да се соочиме со нереални очекувања за убавина како мажи и зошто овој разговор е невообичаен: „Престанете да се однесувате како жените се единствените што се соочуваат со нереален стандард. Секако, мажите би можеле да се жалат, но жалењето за тоа ќе ги направи да изгледаат помалку мажествени“. Овој корисник даде примери на машки познати личности како Џејсон Момоа, Рајан Рејнолдс и многу повеќе, како поддршка на неговиот аргумент.

Покрај тоа, тој напомена дека кога станува збор за жените, тежината се чини дека е најголемиот фактор што ја дефинира атрактивноста, додека за мажите тоа е нешто над нивна контрола, како очекувања од висина.

Реакциите на овој пост беа поделени, но повеќето се согласија дека проблемот постои и не треба да се игнорира.

Излезе, жените сметаат дека 80% од мажите се непривлечни

Решивме да копаме подлабоко и најдовме студија спроведена од OkCupid што го поддржува тврдењето направено за „Редит“. Популарната веб-страница за дружење спроведе истражување, во кое ги прашува мажите и жените да ги оценуваат членовите на спротивниот пол откако ќе се запознаат. Се испостави дека мажите биле далеку повеликодушни кога станува збор за рејтингот. Од друга страна жените сметале дека 80% од мажите на сајот се под просекот. Има многу риби во морето за жените, но, очигледно, многу малку од нив се на списокот „Најбарани ергени“.

Како резултат, освојувањето на девојка е буквално воена зона за момците

Претставниците на Тиндер исто така беа љубопитни за овој феномен и го разгледуваа својот машки базен. Она што тие откриле е дека конкуренцијата кај мажите е поголема од онаа кај жените. Односно според нив 6,2 пати почесто мажот клика дека некоја жена му се допаѓа. Исто така според нивното истражување на просечната жена ѝ се допаѓаат само 12% од мажите. Покрај тоа, колку помалку е привлечен мажот, толку помалку шанси има тој: „Маж со просечна привлечност може да очекува само да има нешто помалку од 1% од жените“.