Менталните болести ќе бидат „новиот бран“ на пандемијата COVID-19, вели епидемиолог

Епидемиолог вели дека социјалната изолација може да доведе до низа проблеми со менталното здравје бидејќи луѓето се соочуваат со изгледите да живеат под сегашните ограничувања на COVID-19 со месеци. Сандро Галеа, декан на Школата за јавно здравје на универзитетот во Бостон, вели дека изолацијата, како и неизвесноста околу тоа колку ќе трае и како ќе се одвива пандемијата, ќе придонесе за зголемена анксиозност.

„Ние луѓето во крајна линија сме социјални. Ние сме социјални суштества и ни треба интеракција – физичко и социјално – со другите. Оваа недела, службениците за јавно здравје во Британска Колумбија објавија дека наредбите за физичко растојание ќе останат на сила до мај.“, вели Сандро.

„Мислам дека е сè поневеројатно дека ќе можеме да се вратиме на понормален живот, што ми недостасува многу, барем пред летото“, рече провинцискиот службеник за здравство, д-р Бони Хенри. „И тогаш треба да се подготвиме за потенцијалот на втор бран на есен“.

Премиерот Џон Хорган исто така призна дека несаканите ефекти од пандемискиот одговор играат улога во умот на луѓето: „Анксиозноста е голема. Особено секој знае дека финансиските проблеми секогаш предизвик за поединци, семејства“.

Галеа, кој ги проучуваше влијанијата на карантинот за време на епидемијата на САРС во Торонто, вели дека изолацијата може да придонесе за низа ментални нарушувања како анксиозност и депресија, но може да предизвика и потешко консумирање на дрога и алкохол, па дури и посттрауматско стресно нарушување.

„Знаеме дека овие се зголемуваат по други катастрофи и очекуваме дека тие ќе пораснат значително сега кога ова влијае на целиот свет“, вели тој.

Галеа вели дека оние со историја на ментални заболувања и други маргинализирани луѓе се повеќе изложени на ризик да се борат со сегашниот статус кво, но дека стресовите поврзани со пандемии како што се губење на работното место и грижа за деца и родители под ризик би можеле да стават уште поголем ризик . Тој рече дека едукацијата на луѓето за ризикот од ментална болест е клучна.

Во меѓувреме, советот на Галеа е да избегнуваме да бидеме социјално оддалечен иако треба да бидеме физички оддалечени.