Мерки за коронавирус во Австралија: некои луѓе од Сиднеј се релаксираат на плажа, други остануваат дома

Во многу земји, веќе ставија „завртка“ на различни ограничувања поради коронавирусот и се потпираат само на масовна вакцинација. Во Австралија, напротив, мерките за борба против коронавирусот се заоструваат. Суровата поделба на изолација во Сиднеј беше целосно демонстрирана во неделата, бидејќи источните луѓе се собраа на плажа за да го искористат максимално последниот ден од ограничувањето на патувањето на 10 километри, додека илјадници луѓе кои живеат во жешките места продолжуваат да страдаат од построги ограничувања што ги оставија некогаш раздвижените улици празни.

За оние што живеат на богатото крајбрежје, блокадата уште им дава можност да одат на плажа, да пливаат во морето и да шетаат низ бујните паркови на нивниот праг за секојдневно вежбање.

Но, за оние кои живеат на југозапад и запад од градот, ова е сосема друга приказна.

Досадните, празни улици со затворени фабрики не нудат слобода никому. Полициски хеликоптери кружат над главата додека членовите на АДФ патролираат по улицата.

На семејствата им е забрането да присуствуваат на миса во недела и никој не може да патува на повеќе од 5 километри од дома без посебна дозвола или ризик од казна од 5.000 американски долари според новите наредби за престој од понеделник на полноќ.

Географските ограничувања може да значат дека семејствата со деца немаат каде да си играат и да се опуштат но, и да им се даде пауза на нивните исцрпени родители.

Наместо тоа, тие може да имаат само ограничени удобности во нивните домови за да го пребродат ова.

Во меѓувреме, за оние со поглед на вода, неделата беше совршена можност да го впијат неразумно топлиот зимски ден, пливајќи во океанот пред да се исушат на песок – иако под полициски надзор.