Мешавина од Њујорк, Јапонија и Шведска: Американците градат „совршен“ град за 5 милиони луѓе

Кога би имале можност да изградите град по ваш вкус, од темел, како би го дизајнирале? Ако сонувате за зелен, одржлив град полн со јавни простори и простори за пешачење и возење велосипед – добрата вест е што не треба да вложите ни денар. Тој веќе ве чека во блиска иднина.

Новиот спектакуларен проект се вика Телоса, а самото име доаѓа од грчки збор што значи „повисока цел“. Веќе е изграден на хартија, а моментално го бара своето место под сонцето во западниот дел на САД.

Мешавина од Њујорк, Јапонија и Шведска

Телоса треба да биде град со пет милиони жители чии (ко) животи ќе се засноваат на принципите на отвореност, чесност и инклузивност. Тоа ќе биде метропола која ќе постави нови светски стандарди и ќе го прошири човечкиот потенцијал.

Среќниците кои ќе живеат во овој град ќе учествуваат во некакво самоуправување. Тие ќе бидат оние кои демократски ќе носат одлуки поврзани со секојдневниот живот, па дури и со градскиот буџет.

Градот по мерка ќе го поддржи универзалниот пристап до здравство, образование и транспорт, без дискриминација на граѓаните во однос на приходите. Како што велат, тоа ќе биде мешавина од различности во Њујорк, јапонската ефикасност и шведскиот социјален систем.

Градските паркови ќе служат како чувари на локалната фауна, но и акумулации за вода. Улиците ќе бидат приспособени за велосипедисти и пешаци, а панорамата на градот ќе ја одбележи препознатливата Equitism Tower со соларен покрив и градина.

Цена? Вистинска ситница: 400 милијарди долари. Но, што е тоа за среќата на нивните жители?

Кој може да направи вакво нешто?

Зад оваа идеја стои милијардерот Марк Лоре (поранешен претседател на Wallmart), а во финансирањето се вклучени и голем број приватни инвеститори.

Локацијата на градот на иднината се уште не е позната, но се претпоставува дека ќе се наоѓа во западниот дел на земјата, каде што цените на земјиштето се поевтини (Невада, Јута, Ајдахо, Аризона или Тексас). Згора на тоа, се шпекулира дека градот ќе никне среде пустината Аризона.

И конечно, нетрпеливото прашање: кога можеме да го очекуваме ова чудо? Телото треба да биде изградено за 40 години, а овој процес ќе се одвива во неколку фази. Првите 50.000 жители треба да се вселат до 2030 година.