Мешавина од овие храни може да ви помогне да избегнете хронични болести

Научниците открија дека разновидната исхрана богата со флавоноиди може да го намали ризикот од дијабетес, срцеви болести и дури и смрт
Ако сакате да го зајакнете вашето здравје, можеби е време да почнете да внесувате поширок спектар на флавоноиди во вашата исхрана. Овие природни растителни соединенија – присутни во чаеви, бобинки, јаболка и темно чоколадо – се поврзуваат со подолг живот и намален ризик од заболувања, покажуваат нови докази.
Особено важна е разновидноста на флавоноиди, а не само нивната количина. Претходни истражувања веќе ги поврзаа флавоноидите со противвоспалителни ефекти во телото и намален ризик од дебелина, срцеви заболувања и губење на видот.

 

Мешавина од овие храни може да ви помогне да избегнете хронични болести

Повеќе видови флавоноиди – помал ризик за здравјето

Меѓународен тим од истражувачи анализираше податоци од 124.805 возрасни лица во Велика Британија, на возраст од 40 години и повеќе. Нивните навики во исхраната беа споредени со здравствените состојби низ неколку години.
„Веќе некое време знаеме дека повисок внес на флавоноиди – моќни биоактивни соединенија што природно се наоѓаат во многу храни и пијалаци – може да го намали ризикот од срцеви болести, тип 2 дијабетес и невролошки состојби како Паркинсонова болест,“ изјави нутриционистката Аедин Касиди од Универзитетот Квинс во Белфаст.
„Оваа студија е значајна бидејќи резултатите покажуваат дека не се важни само количините, туку и разновидноста на внесените флавоноиди, која води до уште поголемо намалување на ризикот.“

 

Повеќе видови флавоноиди – помал ризик за здравјето

Чајот е на прво место, но не застанувајте таму

Најчестиот извор на флавоноиди во студијата биле црниот и зелениот чај – консумирани од две третини од учесниците. Други важни извори се јаболка, црвено вино, грозје, бобинки, темно чоколадо, портокали, мандарини и свежо цеден сок од портокал.

Според статистиката, лицата со најголема разновидност на флавоноиди во исхраната имале помал ризик од сите видови смртност, како и од бројни здравствени компликации. Иако податоците не докажуваат директна причинско-последична врска, силните индикации укажуваат дека разновидната консумација на флавоноиди е поволна за здравјето.

 

Чајот е на прво место, но не застанувајте таму

Две шолји чај дневно можат да направат разлика

„Внес од околу 500 милиграми флавоноиди дневно бил поврзан со 16% помал ризик од вкупна смртност, како и околу 10% помал ризик од срцеви болести, дијабетес тип 2 и респираторни заболувања,“ вели нутриционистот Бенџамин Пармънтер од Универзитетот Едит Кован во Австралија.

Дури и кога количинскиот внес бил ист, разновидноста на флавоноиди довела до дополнително намалување на ризиците. Учесниците со најразновидна исхрана имале од 6% до 20% помал ризик од состојби како дијабетес, рак и невродегенеративни болести, во споредба со оние со најограничен внес.
Истражувачите препорачуваат секојдневно да се вклучуваат различни видови флавоноидна храна и пијалаци во исхраната. За споредба, учесниците со највисок внес консумирале дури 19 различни видови флавоноиди дневно.

„Јадењето овошје и зеленчук во разновидни бои – вклучувајќи оние богати со флавоноиди – значи дека веројатно внесувате и други витамини и хранливи материи неопходни за поздрав живот,“ вели нутриционистот Тилман Кун од Медицинскиот универзитет во Виена.

 

Две шолји чај дневно можат да направат разлика

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *