„Месото е од клучно значење за човековото здравје“, велат научниците, апелирајќи да се стави крај на вегетаријанската и веганската пропаганда!
Научниците ги повикаа поборниците за здрава храна, да престанат да им наметнуваат вегетаријанска и веганска исхрана на луѓето, предупредувајќи дека месото е клучно за здрав начин на живот.
Речиси 1.000 академици од водечките универзитети ширум светот потпишаа иницијатива која тврди дека сточарството е премногу важно за да „стане жртва на веганството“.
Објавувајќи сѐ во академското списание „Animal Frontiers“, како дел од соработката помеѓу професионалните здруженија за наука за животни, десетици експерти погледнаа зад новите тврдења дека јадењето месо предизвикува болести, но и дека е штетно за планетата.
Доаѓа во време на поголем притисок од страна на активистите да се прифатат на растителна исхрана, со иницијативи како што се „Veganuary“ и „Meatfree Mondays“.
Понатаму, медицинското списание „Лансет“ објави труд „Глобалниот товар на болести, повреди и студија за факторите на ризик“ во 2020 година, каде што тие велат дека исхраната со високо црвено месо е одговорна за 896.000 смртни случаи на глобално ниво.
Меѓутоа, истражувачите откриле дека е тешко да се пронајде хранливата содржина на месото во друг вид на храна.
Се додава дека оние кои живеат во посиромашни заедници и имаат низок внес на месо често страдаат од голем број болести со недостаток на хранливи материи, како што се застој во растот, слабеење и анемија.
Истражувачите во „Animal Frontier“s велат дека непреработеното месо е одговорно за обезбедување на витамини Б12, омега-3 масни киселини и минерали, како што се железо и цинк, како и за снабдување со ретинол. Весникот сугерира дека врската помеѓу црвеното месо и болеста е речиси искоренета кога се комбинира со здрава исхрана, што доведе до сугестија дека остатокот од исхраната е причината за здравствените проблеми.
„Храната добиена од добиток обезбедува разновидни основни хранливи материи и други соединенија кои го поттикнуваат здравјето, од кои многу недостасуваат во диетите дури и кај оние популации со повисоки приходи“, се наведува во декларацијата.
„Индивидуите со добро ресурси можеби ќе можат да постигнат адекватни диети додека силно ги ограничуваат месните млечни производи и јајцата. Сепак, овој пристап не треба да се препорачува за општата популација“.
Еден друг автор на извештаите, д-р Вилхелм Виндиш, од Техничкиот универзитет во Минхен, додаде: „Диетите што одговараат на сите, како што е драстичното намалување на бројот на добиток, може да предизвикаат еколошки и нутритивни последици во огромни размери“.
Ako moze da angazirate preveduvac so diploma a ne gogle translate( i prethodno go koristite i prevodot ne lici na nisto i se gubi smislata) . Inaku ova e vistinska statija objavena na telegraf
Коментирај анонимно