Милијардер ќе има даде 9 милиони долари на своите следбеници на Твитер за да види дали парите ги прават луѓето среќни

Прашањето дали парите навистина можат да нѐ направат среќни или не, може да се одговори, благодарение на премногу дарежливиот милијардер. Јапонскиот тајкун Јусуку Маезава ќе раздели повеќе од една милијарда јени (околу 9 милиони американски долари) меѓу 1.000 среќни корисници на Твитер, како дел од „сериозното социјално испитување“ за да види каков ефект би имало ова врз нивниот живот и среќа.

Избраните ќе добијат околу еден милион јени секој (приближно 9.100 американски долари), што може да ги користат колку што сакаат. Единствено што требало да направат е да го ретвитнат Маезава правејќи го овој потенцијално најлесен јануарски бонус на сите времиња.

За жал, ако во моментов брзате на Твитер да ја испробате среќата, натпреварот се затвори на полноќ на 7 јануари. Сепак, 1.000 луѓе ќе започнат со многу среќен почеток во Новата година. Над четири милиони надежни луѓе го ретвитнаа Маезава, а победниците ќе бидат утврдени со лотарија.

Тој изјавил дека ќе ги извести во порака во наредните 3 дена. Маезава, исто така, ќе одржува контакт со победниците по ждрепката за лотарија, со цел да открие точно дали и како добивката им го променила животот.

Бидејќи ова е социјален експеримент, од победниците ќе биде побарано да одговорат на прашалници за тоа на што избрале да ги трошат своите пари. Маезава, исто така, повика социјалистичари да му помогнат да ги анализира резултатите од неговите откритија.