„Мирис на староста“ – што го предизвикува овој мирис кај старите луѓе и која храна помага во негово спречување

Малку мириси се толку препознатливи – и непријатни – како т.н. „мирисот на стари лица“. Комбинација од мувлосан воздух, картон и застоеност, овој мирис долго време се сметаше за неминовна последица на стареењето. Но, според експертот за долговечност Лесли Кени, тоа не мора да биде така.

Причината за овој мирис е соединението 2-ноненал, нуспроизвод на „рѓосување“ на себумот (маслото на кожата) предизвикано од оксидација. Со стареењето, природната заштита на кожата од антиоксиданси опаѓа, а клетките се обновуваат побавно. Тоа овозможува лошиот мирис да се задржи и не може да се измие или прикрие со парфем.

 

„Мирис на староста“ - што го предизвикува овој мирис кај старите луѓе и која храна помага во негово спречување

Решение преку исхраната

Решението, вели Кени, доаѓа „одвнатре“ – преку исхраната. Клучна храна се печурките, особено шитаке и остриги. Тие содржат ерготионеин – моќен антиоксиданс што го спречува создавањето на 2-ноненал, и спермидин – соединение што го активира процесот на автофагија, односно регенерација на оштетените клетки.

Решение преку исхраната

Соодветната исхрана, богата со овие состојки, не само што може да го намали непријатниот мирис, туку и да го забави стареењето, го подобрува метаболизмот, мозочната функција и имунитетот. Истражувањата покажуваат дека печурките може да го намалат ризикот од когнитивно опаѓање, висок притисок, рак и оштетување на мозокот.

Кени препорачува да се вклучат повеќе печурки во исхраната особено при влегување во перименопауза, кога се јавува пад на хормоните и се зголемува ризикот од појава на „старечки“ мирис.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *