Мистериите на дивината: 5 народи кои живеат сосема поинаку од „модерниот“ човек

Племињата ширум светот живеат на начин на кој „бел човек“ не би можел да замисли еден ден. И денес, постојат места во светот каде што можете да станете нечиј ручек, но не залак за тигри или лавови, туку за канибали за кои тоа е дел од традицијата. На некои места одредени тела се сметаат за вистинско уживање, на други места специјалните рецепти се поврзуваат со дополнителна сила, долговечност или здравје.

Кајапо

Ова племе живее во Бразил покрај реката Ксингу во дури 44 различни села кои меѓусебно се поврзани со речиси невидливи шумски патишта. За жал, нивното место на живеење е загрозено, а причина за тоа е изградбата на браната Бело Монтре, која со нејзината изградба, која започна во 2011 година, ќе ги поплави нивните куќи и целата област ќе ја претвори во големо езеро. Во племето ги има околу 8000.

Калаши

Ова племе живее во пакистанските планини. Тоа е едно од најнеобичните племиња во светот бидејќи сите членови се бели. Тие самите зборуваат како потомци на војската на Александар Македонски, а нивните приказни се потврдени со неодамнешните истражувања.

Кахуила

Иако Калифорнија често се поистоветува со луксузот и гламурот на Холивуд, оваа област е дом на не еднаш, туку дури девет природни резервати каде што и денес живеат Индијанците од Кахуила, за кои се верува дека се наоѓаат во областа повеќе од 3.000 години.

Батак

Тие живеат на Филипините, на островот Палаван. Ова е едно од генетски најинтересните племиња во светот. Се верува дека тие се потомци на австралоидите кои се најдалечните роднини на хомо африканус. Иако сите сме потомци на африкански човек, тие се сметаат за најстари затоа што понатаму ја напуштиле Африка пред повеќе од 70.000 години.

Дука

Ова е едно од последните монголски племиња на номадски јавачи на елени кои датираат од династијата Танг. Останати се само триста, а меѓу туристите владее вистинска бунило …

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.