Мистериите на пустината Сахара, кои научниците успеаја да ги откријат неодамна

Сахара е најголемата пустина на планетата, со површина од повеќе од 9 милиони км². Нејзините димензии можат да се споредат со целата територија на Соединетите држави. Во античко време, воини и скитници тргнале во походи низ пустината, но никогаш не се вратиле. Сахара крие во себе многу тајни кои долго време не можеа да се решат. Но, современите научници успеаја во тоа.

1. Кратери од космички тела

Метеоритите постојано паѓаа на Земјата и оставаа големи вдлабнатини на површината. Последиците од ударите преживеаја во пустината до денес, формирајќи огромни кратери. Еден од нив е кратерот Камил, широк 45 метри.Се наоѓа во југозападен Египет. Метеорит од железо слета таму пред 5.000 години. И ова не е единствениот случај. Во Сахара беа откриени петтина од сите падови на космички тела. Само Антарктикот, кој крие малку повеќе под блоковите од мраз, може да се натпреварува со него.

2. Либиско стакло

Пред околу 29 милиони години, метеорит ја погоди нашата планета, кој стопи голем дел од либиската пустина и го претвори песокот во најтенките листови зелено стакло. Научниците сѐ уште не можат да го најдат кратерот, но сепак наоѓаат либиско стакло на најнеочекуваните места. На пример, во гробот на Тутанкамон. Скараб на оклопот на фараонот беше направена од зелено стакло. И еден од камите е фрлен од метеоритно железо. Она што Египќаните го знаеле за овие материјали е нечија претпоставка.

3. Око на Сахара (Ришат)

Единствена геолошка формација со дијаметар од 50 километри се наоѓа во западниот-централен дел на Мавританија. Окото на Сахара (со други зборови, структурата Ришат) наликува на серија концентрични прстени. На почетокот, научниците веруваа дека метеоритот е „виновен“ и овде. Сепак, модерните истражувања покажаа дека Ришат се наизменични слоеви на карпи. Според грубите проценки, песочникот е стар околу 480 милиони години, а самата структура на Ришат има поминато 2,5 милијарди години.

4. Изумрени китови

Некогаш, океанот Тетис царувал на територијата на Сахара, во која имало многу морски жители, вклучително и китови. Сепак, земјината кора се крена и старата куќа стана непогодна за живеење. Египет дури има долина на китови, која сѐ уште содржи фосили од китови од 15 метри. И веднаш до нив се забите на огромните ајкули. Според научниците, морскиот живот исчезнал пред околу 37 милиони години.

5. Изгубена река

Некогаш, огромна река течеше на територијата на сегашната Сахара, која може да биде дванаесетта по големина река на планетата. Научниците открија остатоци од резервоар во Мавританија со речни седименти. Сателитска студија потврди дека реката навистина била таму, но пресушила пред околу 5000 години. Ја викаа Таманрасет.

6. Махимосаурус

Покрај китовите и ајкулите, 9-метарскиот крокодил Махимосаурус живеел во древниот океан Тетис. Тоа е изумрен род на влекачи, најголем од сите крокодили. Махимосаурусите јаделе риба, морски желки и поголеми трупови.

7. Спиносаурус

Пред околу 95 милиони години, диносаурусите живееле во пустина. Спиносаурусот е најголемиот предатор што некогаш го откриле научниците. Претставниците на семејството Spinosauridae достигнаа висина од 7 m и должина од 16 m. Наспроти нивната позадина, се чини дека дури и тираносаурус е бебе. Според научниците, спиносаурусот е единствениот полу-воден претставник на поединец. За тоа сведочат долгите, рамни нозе, удобни за веслање и високата положба на ноздрите.