Мистериозна јапонска легенда стара 1.400 години конечно е објаснета од научниците

Пред многу векови, се појавило чудно црвено светло над Јапонија што ги оставило луѓето збунети, фасцинирани и инспирирани. Опишана во древен јапонски текст Нихон Шоки како „црвен фазан“, оваа светлина се појавила на 30 декември 620 г. н.е., што оставило траен впечаток на многумина од оние што биле сведоци на тоа и влијаело на јапонските легенди во наредните години.

Во јапонскиот фолклор, фазаните традиционално се сметаат за гласници од небото и оваа бизарна глетка се сметала дека потекнува од „другиот свет“. Бидејќи ова ги преплашило луѓето од тој период се сметало за нешто лошо.

Научниците веќе долго време се обидуваат да го сфатат овој феномен кој се опишува во Нихон Шоки како „опашка од фазан“. Веќе одамна се претпоставуваше дека оваа чудна глетка се должи на аурора или комета, иако ниту едно од овие објаснувања не се чинеше дека одговара на описите дадени во тоа време.

Аурорите обично не потсетуваат на опашките на фазани, додека кометите не резултираат со впечатливи црвени светлосни емисии на небото. Без никакви фотографии од она што луѓето го виделе тој ден тешко е да се пронајде изворот на оваа светлина. Сепак, сега се верува дека го имаме одговорот по долго, долго време.

Во истражувањето објавено на 31 март 2020 година, во „Сокендаи преглед на културата и социјалните студии“, академиците го детализираа своето пребарување низ историски канали за да откријат посовремени описи на аурорите над Јапонија.

Откриено е дека некои навистина биле слични на „црвениот фазан“. Иако аурорите не се гледаат толку јужно како што е Јапонија, истражувачите забележаа дека спектаклот можел да биде помалку невообичаен во 620 година од н.е. Во тоа време, Северениот Пол бил на поинаква локација, што значи дека земјата била поблиску до магнетскиот север отколку што е во денешно време.

Аурорите се резултат на наелектризирани честички од Сонцето кои се судираат со атмосферата на Земјата, создаваат различни бои на светлина – вклучително и црвена – бидејќи тие комуницираат со различни елементи.

Обично ова природно чудо може да се забележи само во Арктикот и Антарктикот, кои се наоѓаат на околу 66,5 степени северно и јужно од екваторот на Земјата. Меѓутоа – по повод – аурорите можат да се забележат во други, непаларни региони.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.